Debatt

Två präster straffas för borgerliga begravningar

Den ordning som kyrkohandboken föreskriver visar att prästernas begravningar inte följt kyrkohandbokens ordning.

Dessutom har de inte följt kyrkans ordning som de lovade i samband med att de avgav sina prästvigningslöften. När präster utför kommunala vigslar blir inte begravningarna registrerade i kyrkobokföringen som kyrkliga begravningar.

— Det budskap som sänds ut i samband med liknande händelser är att kyrkans ordning inte är tillräcklig och det blir oklart vem prästen faktiskt företräder, säger stiftsjurist Lotta Novotel, enligt ett pressmeddelande.

En av de prickade prästerna understryker hur de föreskrifterna för hållande av begravningar enbart rekommenderar att de utförs utifrån en kyrklig tradition och att föreskriften inte är utformad som ett krav. I detta fall skiljer sig åsikterna åt då Strängnäs domkapitel anser att föreskriften definitivt är utformad så att begravningar utförs efter kyrklig tradition.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig