Debatt

Ledningen för KyrkA planerar porta beslutsfattare

En tredjedel av de valda beslutsfattarna på Kyrkans akademikerförbunds årskongress ges inte tillträde till kongressen. Det kan aldrig rättfärdigas att man riggar en demokratisk församling, skriver Per-Inge Planefors.

En attack mot demokratin planeras den 5 och 6 oktober. Då går kongressen för Kyrkans akademikerförbund (Kyrkans akademikerförbund, en del av SACO) av stapeln på Djurönäsets konferensanläggning utanför Stockholm. Men i år blir kongressen inte legitim.

Vartannat år samlas de valda delegaterna till ett fullmäktige för val av styrelse och beviljande av ansvarsfrihet samt planering. Också ett bra fortbildningstillfälle för dem som jobbar fackligt lokalt och regionalt. I år har ledningen valt att porta en tredjedel av de valda beslutsfattarna. Över 1 000 medlemmar har i ett slag förlorat inflytandet via sina valda representanter.

Demokratin sitter trångt på olika sätt i stort och smått. Det demokratiska hantverket måste hållas levande dag för dag i alla våra mikroval. Vi lever i en tacksamhetsskuld till de kyrkliga rörelserna, nykterhetsrörelserna och det fackliga arbetet. Dessa är sammantvinnade med den svenska modellen.

Vi är avstängda från fackliga uppdrag och förbundet har kränkt medlemmarnas rätt.

—  Per-Inge Planefors

Därför är det extra tragiskt och farligt när en facklig organisation kränker sin identitet och egenart. Vi som valda ombud fick via medier den 24 september och därefter i två mejl den 25 september, efter mycket krystad argumentation, ett svårbegripligt besked. Det påstods att fem av stiftskretsarna drivit konkurrerande verksamhet. Det lades oss till last att vi haft eller har egna organisationsnummer, något som de flesta haft i decennier. En krets som ville använda sig av förbundets organisationsnummer för att öppna ett bankkonto fick till och med nej och blev tvungna att ordna med ett regionalt organisationsnummer.

Hur vi än gör blir det fel. Ett moment 22. Vi är avstängda från fackliga uppdrag och förbundet har därmed kränkt medlemmarnas rätt. Ett sådant ingrepp måste kommuniceras i öppen dialog.

Är det så att händelsen har sin bakgrund i att ledningen för förbundet befarar kritik på kongressen? Men det kan aldrig rättfärdigas att man riggar en demokratisk församling. Vem vill vara med i ett sådant sammanhang?

Jag förväntar mig att förbundet kallar samman ett seriöst fullmäktige som kan vinna respekt. En kongress där de valda ombuden har tillträde och kan föra medlemmarnas talan.


Fler artiklar för dig