Helt i SSPX ordning att andra drunknar

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Debatt

Det är väl bra att så tydliga besked kan ges om var tron och sanningen finns, som vi får genom Erik Persson i Dagen (26 april).

Vi stackare som famlar i det dekadenta (EP:s ord) svenskkyrkliga mörkret eller om vi råkar vara frikyrkliga, vilket i EP:s ögon är minst lika illa får nu veta att ”kristendomen i dess sanna, fullständiga form” endast finns hos SSPX.

”Uppdrag förvanskning” av organisationen SSPX

Allt annat är villfarelser och vill man undvika dem bör man alltså, om vi förstår det rätt, ansluta sig till ”räddningsbåten” SSPX besättning. Om det nu är så, som Erik Persson påstår, uppstår här ett problem eftersom SSPX är ett brödraskap för präster och alla människor är varken män eller präster.

Om nu ”den enda sanna religionen” bara finns i båten så är det med andra ord helt i SSPX ordning att alla vi andra drunknar. Och visst, ser man det så så är det förstås en bagatell att några av SSPX råkat förgripa sig på barn. Vad spelar det för roll på väg mot saligheten?

Man har ju ändå ”en innerlig och äktkristen fromhet” med sig. Att den i andras ögon kan verka ha helt andra förtecken, tja, det är nog något man lätt kan skaka av sig.

Erik Persson avslutar med ett citat av Goethe.­ Ett annat citat av samme diktare kanske kunde passa: ”Vi är aldrig mer fjärran från det vi önskar än när vi tror oss äga det.”

Tomas Söderhjelm

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.