KD: Skolverket förvirrar rektorerna

Om Skolverket fortsätter att förvirra landets rektorer är vi beredda att ändra skollagen, skriver Tuve Skånberg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

I Dagen den 5 juni kunde vi läsa om hur kyrkan och skolan i Broby tillsammans beslutat att bryta traditionen om att ha skolavslutning i kyrkan. Det är tråkigt då många föräldrar och elever, precis som artikeln visar, önskar bevara en vacker och för många högtidlig tradition. Det är också tråkigt att Skolverket genom sina riktlinjer skrämmer upp rektorer och kyrkor i onödan.

Faktum är att strax innan jul satte statminister Fredrik Reinfeldt ner foten på riksdagens frågestund i frågan om skolavslutningar ska få firas i kyrkan eller inte. Statsministerns svar var tydligt; Det finns inga problem alls med att hålla skolavslutningar i kyrkan om man så vill. Beslutet får fattas av den enskilda skolans rektor.

Majoriteten av föräldrar och elever, oavsett tro och ursprung, ser inte något konstigt i att fira skolavslutningar i kyrkan. Det är utan tvekan ett problem och en debatt som existerar ovanför deras huvuden och engagerar diverse proffstyckare från alla håll. I debatten är det tydligt att religionsföraktet sällan har varit så utbrett och ökad sekularisering verkar vara självklara lösningen på en mängd samhällsproblem. Ingenting verkar dessutom vara så farligt som att bevara våra egna kristna traditioner.

Oavsett om man är troende eller inte kan man inte förneka att religionen har haft stor historisk inverkan på framväxten av vårt moderna samhälle och de värderingar som här råder. Sveriges kristna historia avspeglas i dag i såväl grundlag, rådande normer och våra årliga traditioner. Parallellt med detta har vi genom vår öppenhet mot omvärlden och andra kulturer i dag fått en stor blandning av religioner och aktiva religionsutövare i Sverige. Vårt samhälle är i dag baserat på både frihet och tolerans där religion, oavsett trosinriktning, har stor betydelse i många människors vardag.

Om Skolverket, i sin sekulariseringsiver, fortsätter att förvirra landets rektorer i frågan så är Kristdemokraterna beredd att ändra skollagen så att rektorns och skolans egen beslutsrätt i frågan blir tydlig.

Överallt i vårt land finns det elever och föräldrar som, oavsett tro, ser något högtidligt och vackert med att avsluta vårterminen i kyrkan, sjunga "Den blomstertid nu kommer" och få visdomsord och lyckönskningar om en solig sommar av prästen. En vacker tradition som de flesta vill värna samtidigt som vi inte kan förneka den historia vi har. Låt oss inte göra det krångligare än så.

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Premium
Foto: Leif R Jansson / TT