Tomten är inte julens huvudperson

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nu är det jul igen. I alla fall snart. Adventsljus, stjärnor och slingor lyser upp i vintermörkret. Storstädning pågår. Julhandeln omsätter över 70 miljarder kronor. Mat, paket, gemenskap och ledighet står i centrum.

Många vet inte varför allt detta sker. Man tror att julen är tomtens högtid. Det framgår av julkorten och julpyntningen.

Julen är Kristi födelses fest. Att fira jul utan Jesus är som att gå på födelsedagskalas och strunta i födelsedagsbarnet. Det kristna julfirandet behöver komma tillbaka. Med krubban och den heliga familjen i blickpunkten.

I Adams älskade och välkända julsång sammanfattas vem som föddes, och varför, med några få ord: O helga natt, o helga stund för världen, då Gudamänskan till jorden steg ned! För att försona världens brott och synder, för oss han dödens smärta led.

De flesta upplever stor tomhet när julklapparna är öppnade, julmaten är slut och julgranen är utkastad. Så blir det om tomten är julens huvudperson. Själva meningen och målet med livet saknas.

Julfirandet med Jesus ger en djup, verklig och bestående glädje. Både i tiden och i evigheten. Tron på Jesus ger frid, förlåtelse, trygghet och evigt liv.

Sveriges folk måste återkristnas. Annars är risken stor att det blir religionsskifte i vårt land. Kyrkorna gapar tomma. Kristendomen tas bort. Det är dags att vakna!

Jan-Åke Karlsson, präst, Brastad

Rösta!

Håller du med debattören?

Ja
Nej
Vet inte

Visa resultat

  • Ja (0%)
  • Nej (0%)
  • Vet inte (0%)

0 röster

Detta är en debattartikel av en eller flera externa skribenter, som själva svarar för de åsikter som framförs. Dagen värnar en fri och öppen debatt. Tidningens linje framförs på ledarsidan.
Sommarkonferenserna
Foto: Johannes Ottestig
Foto: Johannes Ottestig
Kristen i coronakrisen
Foto: Kajsa Göransson
Foto: Kajsa Göransson
Coronakrisen
Pat Marmo, ägare till en begravningsbyrå i Brooklyn, berättar att de är kraftigt överbelastade till följd av corona-pandemin. 
Foto: John Minchillo
Foto: John Minchillo
Coronakrisen
Coronakrisen har redan slagit hårt mot kristna gårdars ekonomi. Osäkerheten är också stor kring hur det kommer att bli med campinggäster till sommaren.
Foto: Natanael Johansson
Foto: Natanael Johansson