Debatt

Våga prata om sex och samlevnad

Du som förälder - våga prata med dina tonåringar om kärlek och sex utifrån dina värderingar. Låt inte bara RFSU och Utbildningsradion ge sin bild.


Rektorerna på landets alla högstadieskolor har nyligen fått ett nytt sex- och samlevnadsmaterial från RFSU och Utbildningsradion bland annat med den animerade filmen "Sex på kartan". Man vill ge eleverna en bättre och mer modern sex- och samlevnadsundervisning. Därför använder man konsekvent de vulgära ord som man annars ser klottrade på offentliga toaletter. Eleverna får lära sig ett tiotal olika ord för onani. De får detaljerade anvisningar om hur man gör. Eleverna får se hur mer än tjugo olika par samtidigt har mekaniskt sex på alla tänkbara sätt, där gruppsex framställs som ett alternativ bland alla andra.
Filmen är givetvis helt politiskt korrekt. Det är tjejen som förför killen. Det är han som har oralsex med henne. Filmen slutar med att två av de tre medverkande flickorna upptäcker att de nog är lesbiska. Genusperspektivet finns givetvis också med. Som tjej kan man inte gå klädd i rosa. Mannens och kvinnans könsorgan påstås vara mer lika än olika. Ett påstående som nog får många tonåringar att fundera på om de lider av ett allvarligt synfel.
Även om filmen av många tonåringar nog uppfattas som både pinsam, klinisk, mekanisk och avtändande är risken stor att den uppmuntrar eleverna att skaffa sig sexpartners - de har sex med varandra utan att vara kära. Tjejer som förför killen gör det för att kunna bocka av det på sin "att göra"-lista. Ett sätt att utforska sin sexualitet som RFSU förmodligen tycker är helt okej.

Det stora problemet med filmen är emellertid inte att den öppet tar upp de frågor som tonåringar ställer. Problemet är alla frågor som filmen inte tar upp. Vill vi att våra ungdomar ska leva i lyckliga äktenskap där sex är en källa till glädje och lust finns det andra betydligt viktigare frågor vi måste prata med dem om.
Vår sexualitet är en gudagåva och inget vi ska skämmas för eller förtränga. Men det är något vi ska vara rädda om. Ju fler man har sex med desto mindre får man ut av det. Som en tonårsflicka sa: "Det känns tomt att haft sex med en kille och veta att man inte betyder något för honom." Det ger mycket mer glädje och djup tillfredställelse att älska med samma person 100 gånger än att ha sex med 100 olika personer.
I en undersökning från Kairos Futures, Drömsamhället 2010, värderar svenska 15 till 19-åringar det högre att lyckas hålla ihop sin familj än att bli förmögen och framgångsrik. De är därför inte beredda att offra familjelivet för att göra karriär. Dessa framtidsdrömmar bör vi hjälpa våra tonåringar att förverkliga.

Sex kan vara fantastiskt. Men det är inte det viktigaste i en kärleksrelation, även om testosteronstinna tonårskillar tror det. Att man är kärleksfull och omtänksam är viktigare än att man är bra på oralsex. Att man kan hantera konflikter betyder mer än att man kan allt om könsorganens anatomi. Att lära sig hur man håller kärleken levande är viktigare än att träna på att trä på en kondom på "plastsnoppar".

När det gäller sex händer inte det mesta mellan benen utan mellan öronen, i vår tanke, och känsloliv. Det missar filmen. Den är lika ensidigt fokuserad på könsorgan, samlagsställningar, kondomer och könssjukdomar som den traditionella sex- och samlevnadsundervisningen alltid varit. Du som förälder - våga därför prata med dina tonåringar om förälskelse, kärlek, sex och samlevnad utifrån din kristna tro, dina värderingar och din livserfarenhet.
Du som pastor eller ungdomsledare våga prata om sex och samlevnad utifrån en kristen grundsyn utan att moralisera och skuldbelägga. Ställ krav på stöd och fortbildning i dessa frågor från samfundet du verkar i. Pratar vi inte med våra ungdomar om dessa frågor sviker vi dem. Sex- och samlevnadsfrågorna är alldeles för viktiga för att överlämnas åt RFSU.
Fler artiklar för dig