”Det känns som att det finns öppningar för fortsatt dialog”

I lördags mötte ledare för Filadelfiaförsamlingen i Knutby ortsborna. Stämningen var stundtals hätsk, men Kim Wincent upplever ändå att församlingen har stöd.
Bara några dagar tidigare hade församlingen förlorat sin vigselrätt. Samtidigt säger de sig ha mer kontakter med andra församlingar än tidigare.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Mötet i lördags skedde på församlingens initiativ. Ledarna ville ge folk på orten en chans att ställa frågor, eftersom de insett att det fanns många funderingar kring församlingen.

– Det var i första hand tänkt för ortsborna, men det kom en hel del andra. Vi förstod i efterhand att många av dem som ställde frågor var journalister, och det var ju inte riktigt meningen, säger församlingens föreståndare Kim Wincent.

Ett hundratal personer kom till lördagens möte. Församlingen var inte förvånade över den stora uppslutningen. Att församlingen engagerar Knutbyborna har man förstått redan långt tidigare.

– Vi hade något möte i höstas om ett kyrkbygge och en ny gymnastiksal och då kom det fler än i lördags.

Ditresta mest kritiska

Kim Wincent tycker det är olyckligt att de som ställde flest frågor och var mest upprörda var ditresta, bland annat en förälder till en av församlingens medlemmar.

– Det är ju de som är mest upprörda och kritiska som ställer flest frågor. Det vi ville svara på var församlingens roll gentemot orten.

Stämningen på mötet var tidvis hätsk, något Kim Wincent tyckte var jobbigt, men inte heller det kom som någon överraskning.

– Det kändes ändå bra. Märkligt nog var det en av dem som haft mest frågor som kom fram efteråt och tackade. Vi talade med ganska många efteråt som förstod och ville stödja oss. Det känns som om det finns öppningar för fortsatt dialog.

Kim Wincent upplever att församlingen fortfarande har goda relationer med resten av Knutby. Han har själv alltid haft mycket kontakter i samhället och tycker inte att det känns som om de vänt sig mot församlingen. Möjligen att det blivit en polarisering där de som tidigare varit kritiska blivit mer kritiska och de positiva sluter upp mer kring församlingen.

”Vi har inte någon tillhörighet”

Att församlingen nu förlorat sin vigselrätt ser han inte som något omedelbart problem.

– Vi har inte några inplanerade vigslar, och ingen vet väl vad som kommer att hända med vigselrätten i samfunden i stort. Då är det snarare ett problem att vi nu inte har någon tillhörighet. Vi tillhör ingen rörelse, även om inte det heller påverkar församlingen omedelbart.

Samtidigt har församlingen fått många nya kontakter med församlingar och pastorer, inte minst under ledardagarna i Stockholm förra veckan.

– Det känns som om vi har mer kontakter utåt i dag än någonsin tidigare. Det blir att man finner varandra utifrån ett nätverks om knyts. Jag tror inte att det är organisatoriskt möjligt för pingströrelsen att samlas kring en enda person som ledare. Det finns ingen sådan person.

Läs de senaste artiklarna om Knutby

Alla tidigare artiklar