Efter otaliga turer blev konvertiten trodd

Filadelfiaförsamlingen i Junsele har gjort en rad utspel för att övertyga myndigheterna att Abdulwahid Sadiqi är kristen, och därmed skyddsbehövande.Efter tre års kamp kom till slut erkännandet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

 

På söndag blir det fest efter gudstjänsten i Filadelfiaförsamlingen i Junsele. Abdulwahid Sadiqi har fått uppehållstillstånd, och därmed kan församlingen lägga ned sina innovativa försök att få myndigheterna att tro på att deras medlem är kristen.

Aktiv i församlingen

Dagen har skrivit flera artiklar i ämnet, om hur församlingen gjorde en JO-anmälan, och att man lät döpa om Abdulwahid trots att han döptes redan innan han flydde från Afghanistan. De författade ett eget manifest, och det senaste utspelet var att skriva ett brev till Afghanistans ambassad.

I brevet frågade Abdulwahid var han som kristen konvertit ska kunna bo i Afghanistan utan att riskera förföljelse eller dödsstraff.

Läs också: Migrationsverket tror inte på Abdulwahids konvertering till kristendomen
 

Parallellt med alla utspel har Abdulwahid varit aktiv i församlingen i Junsele. Han vittnar om sin tro för andra afghaner, leder undervisning och har själv döpt tre personer. Trots att han enligt domstolsbeslut inte ansetts vara ”genuint kristen”.
 

Läs också: Abdulwahid döpte sig en gång till för att bli trodd

 

Men nu har Migrationsverket ändrat sig.

Var på väg mot utvisning

– Oj, oj, oj, jag är så glad, säger pensionären Tora Larsson, som i tre års tid varit den mest drivande i asylfallet.

Hon berättar att när hon fick meddelandet började hon gråta, och tårarna fortsatte komma när hon senare ringde upp Abdulwahid och berättade.

–  Han är som min son. Han kallar mig för mamma, berättar hon.

Mitt i sitt glädjebrus tar hon också upp hur det kunde ha gått. Hur hon skulle skjutsa Abdulwahid till ett möte med Migrationsverket i december 2015.

– Men jag kände, vi ska inte åka. Men Abdulwahid som är så plikttrogen ville det, men jag körde bilen till en helt annan ort.

Argt samtal från Migrationsverket

När Migrationsverket hörde av sig var det en arg tjänsteman i luren, som skällde ut henne eftersom de hade köpt en dyr biljett till Afghanistan för att verkställa utvisningsbeslutet.

När Dagen når Abdulwahid är han förstås mycket glad.

– Nu kan jag börja planera för framtiden, säger han.

Först vill han lära sig att bemästra svenskan, sedan hitta ett jobb. Men målet är att få vara verksam som pastor eller missionär, berättar han.

Bekfräftelse från Afghanistan

Sedan berättar han lite kort om hur han kom till tro i Afghanistan, efter att ha kommit i kontakt med kristna.

Enligt Gabriel Donner, juristen som företrätt Adbulwahid det sista året, är just dopet i Kabul anledningen till att allt gick snett i början.

– Migrationsverket ville inte tro att det är möjligt, säger han, och syftar då på att det är belagt med dödsstraff att lämna islam i Afghanistan.

Själv var han mån om att ta reda på om det stämde, och lyckades efter viss möda att hitta dopförrättaren, som kunde bekräfta det hela.

Gabriel Donner berättar att Abdulwahid döpte sig under en period då en något mjukare attityd rådde, precis innan ett uppmärksammat tv-program om kristna i Kabul sändes år 2009. Då slog myndigheterna till mot all missionsverksamhet som fanns i landet, inte minst för att blidka talibanerna.

Att Adbulwahid slutligen fick asyl i Sverige berodde inte, enligt Gabriel Donner, på att någon ny information kom fram i sista sekund som fick Migrationsverket att ändra sig.

– Någonstans i slutänden kom verkligheten ikapp, är hans kommentar till omsvängningen.

Läs mer om kristna asylsökande

Alla tidigare artiklar