Evangelikaler bakom Donald Trumps transpersonsförbud

Trumps uttalande om att hindra transpersoner från att verka inom den amerikanska militären kom som en blixt från klar himmel för många. Men nu verkar det som om konservativa evangelikaler kan ha haft ett finger med i spelet.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Efter att ha "konsulterat mina generaler" bestämde sig USA:s twittrande president Donald Trump i onsdags för att fatta sin telefon och deklarera att USA "inte kommer acceptera eller tillåta att transpersoner tjänstgör på något sätt inom amerikanska armén".

Trots att Trump sa sig ha konsulterat "sina generaler" blev många inom det militära tagna på sängen av uttalandet. Försvarsministern och generalen Jim Mattis fick beskedet en dag innan det offentliggjordes. Det rapporterar New York Times

Evangelikaler skrev ett brev

Tidigare i veckan, innan Trump basunerade ut sitt beslut, fick han ett brev från sina "evangelikala rådgivare". Där uppmanade de honom att riva upp de fri- och rättigheter transpersoner inom armén fått under Obamaeran, enligt RNS.

De "evangelikala rådgivarna" och Trumpadministrationen har regelbunden kontakt. För två veckor sedan var flera ledande evangelikaler inbjudna till Vita huset för att samtala. De har även varit inbjudna till Ovala rummet för att där be för presidenten.

Ris och ros

Trumps beslut har mött starka reaktioner, inte minst från organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter. Jonathan Greenblatt, som leder the Anti-Defamation League, en judisk organisation som arbetar mot antisemitism, skrev i ett uttalande: "Det är en sorgens dag när USA:s president deklarera att transpersoner inte är välkoman i armén. ... Vi kan inte låta trångsynthet stoppa amerikaner från att tjäna sitt land."

Men presidenten får stöd från konservativa American Family Association som skriver att de "applåderar president Trumps modiga beslut att stoppa att armén ska användas för socialt ingenjörskap och politisk korrekthet." Det rapporterar RNS.

Militären avvaktande

Det kan vara så många som 15 000 transpersoner som tjänstgör inom amerikanska armén just nu, enligt Politico. Hur Trumps tweet ska omsättas i politisk verklighet är ännu inte klart. Först måste försvarsdepartementet formellt ta emot presidentens instruktioner. Och inom armén intar man nu ett avvaktande förhållningssätt, rapporterar Politico.

Statsministeromröstning