Alpha-kursen ledde Lars Matsson till tro på Jesus

En Alpha-kurs ledde till att Lars Matsson och hela hans familj kom till tro på Gud.
– Den inre friden är största skillnaden jämfört med tidigare, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

För några år sedan förändrades familjen Matsons tillvaro i grunden. Lars fru Karolina hade bestämt att hon skulle gå en Alpha-kurs och Lars hängde på.

– Jag trodde att jag hade ganska bra koll vad kristna håller på med. Samtidigt var jag nyfiken att få veta mer, berättar Lars.

Alpha är en grundkurs i kristen tro där man äter tillsammans, lyssnar på ett föredrag och samtalar. Lars tyckte att hela upplägget var bra, inte minst föredragen.

– Invecklade saker i Bibeln, till exempel vem den helige Ande är, förklarades på ett sätt som går att förstå. Vi som var med kom väldigt nära varandra, vilket jag också uppskattade.

När Alpha-kursen var slut bildades en hemgrupp där de fortsatte att samtala, be för varandra och lovsjunga Gud.

– Min tro kom inte vid en viss tidpunkt eller händelse utan den växte fram, berättar Lars som vid jultid 2012 kom med i församlingen och döptes sommaren 2013.

Samma process var Karolina och deras båda döttrar med om, så nu tillhör hela familjen Siljansnäs frikyrkoförsamling. De har verkligen hittat hem.

– Vi har blivit välkomnade med öppna armar. Det är en härlig församling med folk i olika åldrar, säger Lars som bara har lovord för gemenskapen i kyrkan.

– När jag behövde en släpvagn var det någon som med glädje lånade ut sin, säger han som ett exempel på hur omsorgen tar sig uttryck.

Lars är bland annat engagerad i den byggrupp som bildats för att man planerar att bygga till kyrkan.

– Jag är byggnadsingenjör i grunden och hjälper gärna till med mina kunskaper när det behövs, förklarar Lars som renoverat mycket hemma i sitt hus.

Lars och Karolina är även ledare för en hemgrupp som samlas en gång i veckan.

– Det betyder så mycket att dela vardagens glädjeämnen och bekymmer. Och att stötta varandra i bön och lovsång.

Den glädje Lars upplever med Gud vill han att fler ska få uppleva. Redan som nya i tron tog de initiativ till en ny Alpha-kurs.

– Det gick lite trögt i början, bara en person anmälde sig. Någon sa: ”Ska ni inte ställa in?” ”Nej, vi kör som planerat” svarade vi eftersom vi kände att vi skulle göra detta.

– När det var dags att börja hade ytterligare fyra anmält sig och under kursens gång blev allihop frälsta. Det har lärt oss att vara uthålliga och våga lita på Gud.

Vad gör du i sommar?

– Om ett par veckor åker vi till Vineyard Nordic Summer Camp i Nyhem. Det är bra undervisning och väldigt familjärt, våra barn trivs också där.

Någon åldersnoja lider han inte av, och även på den punkten gör hans kristna tro skillnad.

– Jag är mindre rädd för döden nu än innan jag blev frälst. Döden betyder ju att jag får komma hem till Jesus och varför ska jag vara rädd för det?

50-årsfesten är redan avklarad. Karolina fyllde 40 i maj och Lars och hon gjorde en gemensam fest.

– Vi har hållit på med folkdans i många år, så vi bjöd in till en danskväll på byn. Det blev väldigt lyckat, både gamla vänner från förr och nya vänner var med.

– Också då märktes omsorgen i församlingen. Vi fick hjälp i förväg med att ställa i ordning och efteråt med städning, säger Lars som inte kan sluta berömma sina trossyskon.

Lars Matsson

Aktuell: Fyller 50 år den 4 juli.

Familj: Hustrun Karolina, döttrarna Tyra, 11, och Märta, 13 år.

Bor: Siljansnäs i Dalarna.

Gör: Produktionschef på Siljansågen i Mora.

Församling: Siljansnäs frikyrkoförsamling.

Intressen: Engagerad i marknads- och teknikgruppen, församlingsrådet och byggruppen i församlingen. Folkdans och jaga älg.

Favoritbibelord: Lukas 6:37: "Döm inte andra, så ska ni själva inte bli dömda. Förklara ingen skyldig, så ska Gud inte förklara er skyldiga. Var beredda att förlåta, så ska ni få förlåtelse."