Drivna ungdomar prisas för mångfaldsarbete

Louise Demervik, 21 år, en av fyra stipendiater som får dela på 200 000 kronor av Gålöstiftelsen. För sitt arbete med ungdomar i Svenska kyrkans regi och för det ideella engagemanget med ”Våga Va Dig Själv” som anordnar sommarläger.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj Hur var din uppväxt?

– Jag har alltid varit väldigt utåtriktad och sprallig, på ett sätt som en del tyckte var jobbigt. Jag fick ofta höra att jag borde vara mer som andra, att jag borde hålla mig mer i bakgrunden. Det gick så långt att jag blev mobbad och tvingades därför att byta skola. Jag bytte skola fyra gånger, trots att det inte var mig det var fel på. När jag började gymnasiet hade jag därför fortfarande inga riktiga kompisar och jag började tvivla på mig själv.

Vad fick du för hjälp?

– Jag åkte på ett sommarläger 2009, anordnat av stiftelsen "Våga va dig själv" och det var första gången som jag verkligen kände mig accepterad som den jag var. Sen konfirmerade jag mig i Svenska kyrkan och där var det också en så himla fin gemenskap. Där fick jag mina första riktiga vänner.

Hur har dina egna erfarenheter präglat det du gör i dag?

– I dag vill jag visa unga människor att det kan bli bättre, att de duger som de är. Jag vill ge tillbaka det jag själv fått.

Hur går stiftelsen "Våga va dig själv" tillväga för att bygga upp unga människor som känner sig vilsna och som saknar självförtroende?

– Först och främst handlar det om att bygga en stark grupp, för det är i gruppen vi kan hjälpa varandra. Vi har en tydlig metodik med rutiner och regler. Det är inte okej att prata skit om andra till exempel. Till våra läger kommer barn och unga med olika bakgrunder och det gäller att snabbt bryta de gamla mönstren.

Vad kommer du att göra med de 50 000 kronorna?

– Jag vill plugga framöver, antingen beteendevetare, pedagogik eller ledarskap på något sätt. Det kan vara bra att spara till det tänker jag.