Isak Engström är ELM:are - i dubbel bemärkelse

Han är en av drygt 2 000 personer i Sverige som hör hemma inom Evangelisk luthersk mission. I Isaks fall i dubbel bemärkelse
– Jag trivs med mitt jobb inom ELM och att vara aktiv i en missionsförening, berättar Isak Engström.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Den missionsförening han syftar på har sitt säte i Betlehemskyrkan i Malmö.

– Jag bor och jobbar i Lund men pendlar till Malmö eftersom jag känner mig hemma i gemenskapen i Betlehemskyrkan, berättar Isak när Dagen slår en signal.

Evangelisk luthersk mission, ELM är en missionsorganisation som historiskt har gemensamma rötter med såväl Svenska kyrkan som Evangeliska fosterlandsstiftelsen.

Det är en kristen rörelse som har en stark tradition av lekmanna­inflytande, vilket stämmer väl in med den person Isak är. Han både är anställd och ideellt engagerad i ELM.

Till vardags jobbar han som grafisk formgivare och webbdesigner på en designbyrå som lystrar till namnet ”Design för livet” och som ägs gemensamt av Evangelisk luthersk mission och BV förlag.

– Vi får uppdrag från flera kyrkor, församlingar och kyrkliga organisationer men har även andra uppdragsgivare utanför den kyrkliga sfären, berättar Isak.

Arbetet handlar om att till exempel formge församlingsblad, reklamblad och böcker.

På fritiden är Isak som sagt engagerad i Betlehemskyrkan i Malmö där det för några år sedan gjordes en nystart som gett luft under vingarna.

– Det är en av anledningarna till att jag valt att engagera mig där. Vi är ett drygt 30-tal personer som brukar fira gudstjänst.

Bland annat har eftermiddagens gudstjänst på söndagar tidigare­lagts till klockan 11.00. Sedan några år firar man också en lite mer klassiskt liturgisk gudstjänst.

– Den liknar nog mer Svenska kyrkan än den mer friare stilen i frikyrkorna.

Någon önskan att en dag själv bli präst eller lekmannapredikant inom ELM har inte Isak.

– Jag är nog mer den som finns med och fixar runt omkring med tekniken i kyrkan och så där. Men ibland leder jag gudstjänster och det innebär ju att stå lite i fokus.

Isak sitter också i den lokala missionsföreningens styrelse, en uppgift han tar på allvar.

– I en lite mindre gemenskap behövs alla. Det är också en anledning till att jag trivs så bra.

ELM-rörelsens tre ledord är ”Jesusglädje, bibeltillit och missionsiver”.

– Det sammanfattar nog ganska bra vilka vi är eller åtminstone vilka vi strävar efter att vara, menar Isak Engström som föddes in i ELM för 35 år sedan och håller fast vid sitt ursprung.

Har du någon dröm vad du skulle vilja jobba med framöver?

– Jag trivs med det jobb jag har, men skulle gärna jobba med någon typ av tidningsarbete på heltid, helst med layout och marknadsföring. Ett jobb som kommunikatör känns också spännande.

Tron har varit självklar för Isak ända sedan han växte upp i Åstorp några mil norr om Helsingborg.

– Min tro ger trygghet och hopp, det är självklart för mig att tro på Gud. Ibland önskar jag att jag hade en tidpunkt när jag kom till tro, men för mig har tron mer successivt växt fram och mognat.

– Jag är tacksam över att få ha växt upp i en kristen familj, säger Isak som åker hem över julen och firar med sina föräldrar och två syskon med familjer i Åstorp.

– Det är alltid roligt att komma hem till mamma och pappa och till huset där jag växte upp.

Isak Engström

Aktuell: Fyller 35 år den 19 december.

Bor: Lund.

Familj: Singel. Mamma, pappa, fyra syskon.

Gör: Grafisk formgivare.

Församling: Betlehemskyrkan i Malmö (missionsförening inom Evangelisk luthersk mission).

Intressen: ”Sport, både att titta på och utöva. Just nu är det padel som gäller, jag spelar med några kompisar. Jag är också Lego-entusiast.”

Explosionen i Beirut
Johanna Svanelind arbetar för Act Svenska kyrkan i Beirut, men är just nu i Sverige. - Den värsta chocken har börjat lägga sig, men det har varit tunga dagar, säger hon om explosionerna i staden.
Foto: Maria Chalhoub/Svenska kyrkan
Foto: Maria Chalhoub/Svenska kyrkan
Fysiska gudstjänster
Dan Salomonsson, Sara Mellergård, Krister Liljegren.
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Foto: Natanael Gindemo & Privat
Kyrkoledarval i Equmeniakyrkan