Sjuksköterskan Elly Kvissberg fick kallelse till Afrika

Elly Kvissberg åkte till Afrika som en av de första utbildade sjuksköterskorna i pingströrelsens missionstjänst. Året var 1948 och hon fick själv snickra ihop ett bord till den lilla kliniken i tanzaniska Msambara.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

– Missionärslivet, det var det bästa med mitt liv, säger hon.

Elly Kvissberg är barn av en tid fylld av stora omvälvningar, då världen började öppna sig som aldrig förr. Hon föddes i november 1917, medan det första världskriget ännu pågick och bara några dagar efter starskottet till den ryska revolutionen. Samma år som andra världs­­kriget bröt ut började hon sin utbildning till sjuksköterska. Och året då hon åkte till Afrika låg stora delar av Europa fortfarande i ruiner och FN antog deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Och Elly, hon åkte ut på missionsfältet inte som missionärsfru, utan som en självständig yrkes­kvinna som drevs av ett eget behov att evangelisera.

– Det var ett fritt sätt att leva. I dag längtar jag inte tillbaka, men när man var yngre så ... Det var ett härligt liv, med många svårigheter, berättar Elly.

På lördag blir det stor fest på äldreboendet Rosstorp i Rönninge. Elly fyller 100 år i veckan. Och då kommer familjen för att fira henne. Det har hunnit bli tre barn, elva barnbarn och nio barnbarnsbarn. Det kommer nästan 50 personer till firandet, berättar dottern Fia.

Men det finns fler än så som håller Elly kär. Inläggen på Fias blogg ”Min lilla mamma!” vittnar om det. Elly har inte bara bott i Afrika utan även på många orter runt om i Sverige. Vänner minns det öppna hemmet där Elly och maken Gunnar bjöd på söndagsmiddag och delade med sig av Kristi omsorg och kärlek.

”Din mamma har varit en av de bästa förebilder som jag träffat i mitt liv”, skriver en person. ”Jag är stolt över att vara sjuksköterska som hon. Tänk att få bära på så fina minnen som att dela ut smörgåsar till hemlösa och hungriga, dela sin kunskap inom medicin, lindra lidande och bota.”

– Tron på Gud har betytt oerhört mycket för mig, säger Elly. Allt vad jag gjort har varit präglat av det. Det har varit så många situationer då man verkligen fått be till Gud att ta hand om det.

Men det är åren i Afrika och missionärsarbetet som hon ser som det bästa som hänt henne. Hon har berättat att kallelsen till missionsarbete kom till henne som Guds röst, likt flera andra tecken som under årens lopp avgjort riktningen i livet.

Hon var nybliven sjuksköterska när hon en natt, klarvaken, såg en Afrikakarta framför sig.

– Jag hörde en röst som sa att jag skulle till Afrika. En intuition,­ kan man säga. Det var inte främmande för mig och har nog legat där sedan jag var barn.

Det har nu gått nästan 70 år sedan hon tillsammans med Lewi Pethrus bordade missionsplanet som förde henne till Tanzania. Hon kom att jobba i Afrika i drygt sju år. Först fyra år på egen hand i Tanzania, sedan med maken och läkaren Gunnar i Etiopien.

Efter återkomsten till Sverige drömde makarna om att få jobba i Afrika igen och det blev verklighet under en kort tid efter pensioneringen. Efter makens alltför tidiga död åkte Elly tillbaka till Afrika igen, för att än en gång, under ett antal månader, jobba där på egen hand.

– I livet får man både stötar och annat, men jag tycker att jag har haft ett rikt liv, säger Elly.

– Jag har levt livet som det har varit.

Elly Kvissberg

Aktuell: Fyller 100 år den 16 november.

Är: Pensionerad sjuksköterska och missionär.

Bor: I Rönninge.

Familj: Tre barn, elva barnbarn, nio barnbarnsbarn.

Tacksam för: Min stora familj.

Favoritbibelord: Psaltaren 23.

Lärdom: Att få resa är väldigt lärorikt.

Önskar sig på födelsedagen: Samvaro med släkten.

Lilla Erstagården