Test: Vilken är godaste julmusten?

Det var många glada utrop när Dagens testpanel tog sig an blindtesten på julmust. Men däremellan blev det ett och annat ”fy!” också. Dagens julmusttestare: Tina Ahlqvist, David Wingren, Lotta Fahlén, Anna B Sandberg, Daniel Wistrand och Ann Jonsson.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

FreewayFreeway (Lidl)

Betyg: 2 tomteluvor.

Beska droppar, tydlig smak av bränt socker och smak av svagdricka var några omdömen. Bara en av testarna gillade denna.

 

GrebbestadGrebbestad

Betyg: 2,5 tomteluva.

Väldigt blandade omdömen och betyget hamnar mitt i skalan. Okej, men opersonlig, tyckte någon. "Besk", "bra med mindre bubblor", är andra kommentarer.

 

ZeunertsZeunerts

Betyg: 4 tomteluvor (bäst i test!)

Oj, här händer det något, ropar juryn samfällt. Spår av kaffe och brun farin tyckte man var spännande och smaken var god. "Mycket smak - lite bubblor".

 

NyckelbryggerierNyckelbryggerier

Betyg: 3 stora tomteluvor

Den här musten från Älvsbyn blev också väl mottagen, en "klassisk" smak. Mjuk, len, söt, lite syrlig och en fröjd för gommen.

 

ApotekarnesApotekarnes

Betyg: 2 tomteluvor

Den här storsäljaren vann inte gehör hos juryn. Hemsk eftersmak, tyckte någon. En annan tyckte till och med att eftersmaken var kemisk, med drag av aceton.

 

Apotekarnes årsmustAportekarnes årsmust

Betyg: 3 tomteluvor

Här blev det gissningslek om vilken årets smak är. Flera lyckades pricka in att det var julanknytning. Rätt svar: Kanel. Smaken fick tummen upp, "julmarknad i Sigtuna" enligt en jurymedlem.

 

EskilstunaEskilstuna

Betyg: 1 tomteluva

Testets tydliga bottennapp. Smaken bedrövlig, den nästan sticker på tungan. Fy! utropar någon. En annan associerar till diskmedel.

 

ÄppelboÄppelbo

Betyg: 3 tomteluvor

En äppelbaserad must, en smak som deltagarna lyckades identifiera – och gilla. Fruktig äppelsmak. djup och fyllig och lagom sötma var några omdömen.

 

Nygårda lagradNygårda lagrad

Betyg: 2 tomteluvor

Här var juryn lite splittrad, men det var mest negativa röster. Trevlig eftersmak tyckte en person medan en annan utropade "tuschpenna". Att den var lagrad på romfat lyckades juryn, trots blindtestet, lista ut.