Till minne: Egon Österberg

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Sångerna om himlen, som Egon Österberg har sjungit och talat om hela sitt liv, spelades även på det hospice där han fick sluta sina dagar här på jorden. Egons dragspel, piano och sångröst har nu tystnat. Han blev 79 år gammal.

Egon Österberg var den givne kapellmästaren för sånggruppen Gråsparvarna från Kinnekulle, som under de senaste två decennierna har turnerat i kyrkor, på äldreboenden, hembygdsgårdar med mera i Mariestad och Lidköping med omnejd, och i hela gamla Skaraborgs län. Han fångade sina åhörare med både musiken och sitt historieberättande mellan sångerna.

Det var en av Gråsparvarnas CD-skivor som redan fanns i spelaren på Hospice Gabriel i Lidköping när Egon anlände dit.

Egon Österberg föddes 1938 och växte upp i Österäng och Hällekis vid foten av Kinnekulle, som nummer fyra i en syskonskara på sex. Tidigt började han som charkuterist och fortsatte inom livsmedelsbranschen, där han bland annat var livsmedelschef för varuhuset EPA (senare Tempo) i Mariestad, där familjen bodde.

I pingstkyrkan i Mariestad var Egon aktiv inom musiklivet, fungerade som äldste i församlingsledningen och var även söndagsskolföreståndare. Hans hjärta för, och kontaktförmåga med, de allra yngsta har bara tilltagit med åren.

Senare i livet sadlade Egon Österberg om och blev begravningsentreprenör på Fonus i Hova och i Mariestad. Kunnig i juridik och med en förmåga att möta människor i livets svåra skeden fick han betyda mycket i sorgens stund för ett stort antal.

Närmast sörjande är hustrun Birgitta och barnen Dennis, Helén och Per-Ola med familjer. Begravningen äger rum i kretsen av de närmast anhöriga.

Thomas Österberg, brorson

Böneutrop
Kyrka och politik