Franciskus etta på listan över världens största ledare

Fortune Magazine har listat världens 50 största ledare. I toppen finns ledaren för 1,2 milliarder katoliker – påven Franciskus.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ända sedan han valdes till påve för ett år sedan har argentinaren José Mario Bergoglio tagit världen med storm och häpnad. Nu toppar fenomenet Franciskus den mäktiga Fortune Magazines lista på världens största ledare. "På kort tid har Franciskus, genom att på ett kraftfullt sätt visa på en ny riktning, elektrifierat kyrkan och attraherat legioner av icke-katolska beundrare" skriver tidningen i sin motivering. Man pekar på Franciskus ödmjuka framtoning och hängivenhet gentemot de utsatta och menar att han, genom att utse en grupp rådgivare bestående av åtta kardinaler "tagit det viktigaste steget i kyrkans historia på 1000 år". Den 70-procentiga ökningen av givandet bland katoliker pekas ut som en av beståndsdelarna i vad man kallar "Franciskuseffekten".

På andra platsen på listan finns Tysklands förbundskansler Angela Merkel. USA:s förre president Bill Clinton rankas femma.

Statsministeromröstning