Gudstjänst i Falun som motvikt till nazisters demonstration

I Falu Kristine kyrka hölls en gudstjänst för öppenhet och mångfald precis intill platsen där nazistiska Nordiska motståndsrörelsen senare ska hålla en demonstration på 1 maj.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Inga rasister på våra gator! Så ekade slagorden när arbetarrörelsens 1 maj-demonstranter tågade genom Falun på 1 maj.

Hela sex olika demonstrationståg har i år fått tillstånd att genomföra manifestationer, enligt TT. Anledningen till den stora uppslutningen är förmodligen att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen samlas på Stora torget.

Vanligare med högerextrema marcher

Just 1 maj har blivit den dag på året då högerextrema grupper allt oftare torgför sitt budskap och försöker värva sympatisörer. Svenska kyrkan är en av dem som vill vara en motvikt till den rasism och det främlingshat som dessa grupper förmedlar.

Kyrkor ringt i kyrkklockor som varning

I Jönköping, Borlänge och på flera andra platser runt om i landet har Svenska kyrkan agerat på 1 maj genom klockringning och manifestationer under de senaste åren när Nordiska motståndsrörelsen gjort sin röst hörd på gator och torg.

Höll gudstjänst som motvikt

I Falun höll Svenska kyrkan en särskild gudstjänst i Falu Kristine kyrka på temat "För öppenhet och mångfald". Kyrkan rymmer 800 personer och cirka 400 beräknas ha varit på plats.

Hur var gudstjänsten?

– Det var jättefint, vi tände ljus och människor var berörda. Efteråt fick jag både kramar och ord av tack, berättar kyrkoherde Christina Eriksson för Dagen.

Hon predikade utifrån Lukas 10 om den barmhärtige samariern och säger att det är viktigt att visa medmänsklighet.

– Oavsett vilken tro eller nationalitet en människa har ska hon mötas med respekt och kärlek.

Önskemål från många församlingsbor att agera

Svenska kyrkan i Falun brukar inte hålla gudstjänster på 1 maj, om det inte är en söndag. Att det ändå blev så den här gången är förstås ingen slump.

– Initiativet kommer inte från mig utan många församlingsbor har kommit till mig och uttryckt önskemål om att vi borde ha det. Och det känns som att det var en bra idé.

"Bra dag att fira gudstjänst på"

Christina Eriksson utesluter inte tanken att det kan bli en fortsättning även nästa år.

– 1 maj är ju traditionellt arbetarrörelsens dag. Men jag tänker att det också är en bra dag att fira gudstjänst på. Josef, Jesus pappa, var ju snickare och i traditionen brukar han vara arbetarnas skyddshelgon.

– Jag är inte främmande för att det kanske kan bli en tradition i Falu Kristine kyrka med en gudstjänst på 1 maj, säger hon.

200 poliser närvarande

Och Västerås stifts biskop Mikael Mogren beskriver läget i Falun, där 200 poliser samlats ifall det skulle uppstå oroligheter, på följande sätt:

– Här ute på torget är det som en militariserad zon med massor av poliser. Men kyrkan är ett heligt rum för gemenskap, säger Mogren till TT.