Husras med 116 dödsoffer kastar skugga över Joshuas liv

JERUSALEM. Han är super­pastorn som leder en megakyrka. Men ett husras med 116 dödsoffer förmörkar TB Joshuas liv hemma i Nigeria.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Han gör mirakel, helar människor och driver ut andar, allt inför tv-kamerorna. Han säger sig bota blinda och hiv-drabbade – och skickade 4 000 flaskor vigvatten för att stoppa en ebola-epidemi.

Tv-evangelisten Temitope Balogun Joshua, 53, känd som profeten TB Joshua, har miljoner anhängare i sitt hemland Nigeria, i Afrika och över hela världen. Samtidigt är han oerhört kontroversiell och anklagas för att vara bluffmakare. Andra pastorer kallar honom ”djävulens son”.

Hyllas av presidenter

Verksam i ett land med många framgångsrika predikanter beskrivs Joshua av BBC som ”en av de största exportörerna av Nigerias karismatiska kristendom”. Miljoner människor strömmar till hans kyrka, Synagogue Church of All Nations (SCOAN), i den nigerianska storstaden Lagos.

Presidenter och premiärministrar över hela Afrika hyllar honom. Hemma i Nigeria är han både en politisk och en ekonomisk maktfaktor. Efter beskedet om att han ska flytta till Israel vädjar nigerianska politiker till honom att stanna kvar. Men han säger att beslutet är ”inte förhandlingsbart”.

– Jag får min styrka från min fader Jesus som föddes i detta land. Jag är arvtagare till hans nåd, säger Temitope Balogun Joshua i en israelisk tv-intervju.

Men inte bara längtan till Heliga landet får honom att flytta. Han har också förklarat att han utsätts för förföljelse i Nigeria. Bakgrunden är att hans kyrka i flera år har lyckats förhala en rättegång efter katastrofen 2014 då 116 människor, de flesta från Sydafrika, omkom när ett av kyrkans gästhus rasade samman.

Stämt kyrkan

Barn till en av de döda i husraset har stämt kyrkan. Två ansvariga för bygget står åtalade och åklagare vill åtala TB Joshua, något som ännu inte skett. Av allt att döma hade gästhuset byggts på med flera våningar utan tillstånd. Själv förklarar pastorn husraset med en ”märklig flygfarkost” som ska ha svävat över byggnaden. TB Joshua är känd för sina profetior, till exempel om Michael Jacksons död och det malaysiska planet MH370:s försvinnande. Mindre träffsäker var dock hans profetia om att Hillary Clinton skulle vinna presidentvalet i USA.