KD-politiker kritiserar Kristna värdepartiet

Partilogotypen är för lik Kristdemokraternas. Flera KD-politiker reagerade under Almedalsveckan på hur Kristna värdepartiet marknadsför sig själva.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ett av Sveriges minsta partier fick husera på en av Almedalens minsta scener. Kristna värdepartiet fick en timmes scentid på Öppna scenen, nere i Visby hamn, där språkröret Mats Selander i en timmes tid höll ett brandtal mot aborter, partiets hjärtefråga framför andra.

– En kvinna som blivit våldtagen blir inte mindre våldtagen bara för att hon gör abort, säger han vid ett tillfälle.

– Jag har träffat kvinnor som säger sig ha kommit över en våldtäkt, men inte aborten.

Det här är en plats där många strosar förbi, stannar upp för en stund, för att sedan gå vidare. På de fyra bänkarna framför scenen sitter dock folk troget kvar, även om flera av dem är partimedlemmar. Flera personer skakar på huvudet och tycker budskapet som förs ut är för extremt. Andra verkar mer nyfikna. Helt klart är att ett nästintill stopp för aborter väcker reaktioner.

– Vi har så himla rätt att vi inte fattar att folk inte fattar, fortsätter Mats Selander och beklagar sig över att folk ofta inte ens är villiga att lyssna till de argument han framför.

– Det är så intellektuellt ohederligt.

Han är entusiastisk som en eldig predikant på tältmöte, och blir vid ett tillfälle nästan tårögd då han pratar om foster som dödas. Efter en timme kliver sedan partiledaren ner för scenen och för Dagen berättar Mats Selander att de är ett parti som faktiskt inte vill växa för snabbt.

– Då är risken att vi blir urvattnade, säger han.

Det har gått två år sedan de bildades, bland annat som en protest mot KD, och hittills har någonstans mellan 300 och 400 någon gång varit medlemmar i partiet.

– Vi är en myra, erkänner Mats Selander själv, som ändå hoppas på att partiet kan växa långsamt.

En fråga som kommit upp bland kristdemokrater när Kristna värdepartiet rört sig i Visby under Almedalsveckan är deras logotype, som de tycker är nästintill en kopia av KD:s

– Jag blev förbannad när jag såg den. Det är ett varumärkesintrång, säger Hanns Boris, kommunpolitiker i Jönköping, som gick förbi när Kristna värdepartiet stod på scenen.

Även andra kristdemokrater Dagen talat med tycker att den är förvillande likt, och vissa säger att de borde ta till åtgärder.

Mats Selander mer eller mindre skrattar bort anklagelserna, och menar att det inte finns någon sanning i att det skulle handla om varumärkesintrång.

– Det kan de väl testa om de vill. Men vi har inte tagit någon inspiration från Kristdemokraterna över huvud taget, säger han.

Istället passar han på att ge en känga tillbaka till KD, och säger att Kristna värdepartiet kommer att växa alltmer så länge Kristdemokraterna lämnar sin nisch i de traditionella kristna värdefrågorna. Han hoppas också att partiet ska fånga in SD-väljare samt nysvenskar, som han tror delar deras syn i abortfrågan.