Kina har världens största bibeltryckeri

Många av världens alla biblar trycks i Kina, av en stiftelse som är den enda som har rätt att sälja biblar i Kina.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Anläggningen i Nanjing i södra Kina täcker ett område stort som åtta fotbollsplaner och sägs vara den största ”bibelfabriken” i världen.

Här arbetar 600 anställda med att trycka 70 biblar per minut, bland till synes ändlösa rader maskiner och tusentals ton papper. Den 18 juli tryckte företaget den bibel som gjorde att räkneverket på antal biblar tryckta sedan start 1988 kunde slå över till 150 miljoner.

– Hälften av vår produktion går till kinesiska kristna, och andra hälften går utomlands. Vi trycker biblar på omkring 90 språk och skickar dem till 70 olika länder, sa Vivian Wei Zheng, en av ledarna för Amity Foundation, till den spanska dagstidningen El Mundo, som gjorde ett bildreportage från tryckeriet.

Drivs av kristen stiftelse

Amity Printing drivs av den kristna stiftelsen Amity Foundation, i sin tur underställd den officiella protestantiska paraply­organisationen Kinas kristna råd, som är medlem i Kyrkornas världsråd.

Tryckeriet går en fin balansgång mellan å ena sidan den kinesiska staten och landets officiella kyrkor, och å andra sidan utländska bibelimportörer och de bibelsällskap som sponsrar tillverkningen av biblar för den kinesiska marknaden.

Stöds av Bibelsällskapet

Bland annat köper Svenska bibel­sällskapet in papper till Amity Printing, som låter ungefär hälften av sin produktion säljas vidare genom landets cirka 55 000 registrerade kristna församlingar. Hos dem kan numera biblarna köpas fritt av kineserna, även medlemmar av husförsamlingar.

Monopol på bibeltryckning

Att försöka gå emot Amitys tryckeri-monopol kan straffa sig hårt.

Bokhandlaren Shi Weihan fick tillbringa närmare fyra år i fängelse, mellan 2007 och 2011, för att han på eget bevåg låtit trycka upp biblar och annan kristen litteratur, vilken han skänkte till just husförsamlingar.

Hittills har den kinesiska bibel som trycks i Amity Printing varit den så kallade union-översättningen, från 1919, och en reviderad version av den.

Men enligt Mission Network News ska Amity nu ha fått tillstånd att trycka biblar med en helt ny översättning. Det handlar om Chinese Contemporary Bible, gjord vid Internationella bibelsällskapet Biblica i USA.

Ökar snabbt i Kina

Kristendomen anses vara den religion i Kina som ökar snabbast, och det finns signaler om att Kinas ledare vill ta ett fastare grepp om utvecklingen.

Dagen skrev i maj om hur myndigheterna i provinsen Zhejiang tvingat mellan 1 200 och 1 700 kyrkor att ta ner sina kors, med argumentet att de måste anpassa sig till nya byggnadsnormer. Kampanjen skapade upprördhet även inom de officiella kinesiska kyrkorna, och två av landets tre officiella kyrkliga organisationer gick ut med protester.

Fakta:

Fakta: Kristna i Kina

Kristendomen nådde Kina på 600-talet, men utplånades år 845. Protestantisk mission kom till landet på 1800-talet.

Under kultur­revolutionen 1966 skärptes den antireligösa hållningen.

Sedan 1982 råder officiellt religionsfrihet.

Kyrkorna växte starkt på 1980-talet och i slutet av 1990-talet fanns officiellt 13 miljoner protestanter och 4 miljoner katoliker.