Kontroversiell biskop ber påven om förlåtelse

Richard Williamson, biskop i Sankt Pius X: s prästbrödraskap, ber påven Benedikt XVI om förlåtelse för den skada han orsakat honom genom att förneka Förintelsen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Ursäkten publiceras i ett brev ställt till kardinal Castrillon Hoyos, ordförande för den påvliga kommission som bland annat handhar relationen till Sankt Pius X: s prästbrödraskap

I brevet skriver Richard Williamson:

 "... jag ber dig att ta emot min djupa ånger för att jag orsakat dig och den Helige Fadern så mycket onödigt lidande och problem. För mig är det enda som betyder något den Inkarnerade Sanningen, och Hans enda Sanna kyrkas väl, som är den enda genom vilken vi kan frälsa våra själar, och, på vårt eget lilla sätt, evig ära åt Gud allsmäktig".

"Snälla jag ber er at ta emot, och framför också till den Helige Fadern, mitt personliga tack för det dokument som undertecknades förra onsdagen och som publicerades i lördags. I största ödmjukhet ska jag läsa Mässan för er båda."

Det var i en intervju med SVT: s Uppdrag granskning som Richard Williamson förnekade Förintelsen. Detta väckte starka reaktioner, inte minst när påven Benedikt XVI bara några dagar efter att programmet sänds lyfte den 20 år gamla exkommuniceringen av SSPX biskopar. Trots att hävandet av bannlysningen inte innebär att SSPX är en del av Katolska kyrkan, uppfattades detta av många som att påven godkände Williamsons förnekande av Förintelsen.