Kristna ledare i USA protesterar mot Trumps budgetförslag om minskat bistånd

President Donald Trumps budgetförslag innebär mindre pengar till bistånd och miljöfrågor, mer till säkerhet och försvar. Men nu protesterar en rad tongivande kristna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I ett brev till talespersonerna för Demokraterna och Republikanerna i kongressens båda kammare poängterar bland andra New Yorks katolska ärkebiskop Timothy Dolan och Samuel Rodriguez, ordförande för National Hispanic Christian Leadership Conference, betydelsen av den så kallade International Affairs Budget.

Kontot, som innehåller pengar för stöd till utvecklingsländer, omfattar även bland annat pengar för drift av amerikanska konsulat och ambassader samt betalningar till internationella organisationer och fredsbevarande insatser.

Citerar ur bibeln

"Matteus 25 säger att när vi tjänar den minsta av dessa så tjänar vi Herren. Som troende människor kan vi inte vända ryggen mot dem som är i desperat behov av hjälp."

 

Läs hela brevet här.

 

Försvaret får mer pengar - biståndet blir mindre

Enligt Donald Trumps budgetförslag föreslås det amerikanska utrikesdepartementet få en 28-procentig sänkning av anslagen. Försvaret blir den stora vinnaren, och får nära tio procent mer pengar.

Anledningen att protestbrevet är ställt till de fyra talespersonerna i kongressen – och inte till Vita huset (även om Donald Trump har fått en kopia av brevet) är att det är politikerna i kongressen som bestämmer hur mycket som ska spenderas och vart pengarna ska gå. Vita huset kan sedan godkänna, eller lägga in sitt veto, mot kongressens utgiftsplaner.

Hundratal ledare och kristna artister

Utöver ett hundratal kristna ledare har brevet även undertecknats av flera kristna artister, till exempel Michael W. Smith och Amy Grant. I brevet skriver de att biståndsbudgeten måste bevaras eftersom den är "avgörande för att visa våra värderingar till världen, bygga vänskapsband med andra nationer och minska säkerhetsriskerna runt om i världen".

"Vår moraliska skyldighet"

De skriver också att det är deras "moraliska skyldighet" att arbeta för att det inte beslutas om oproportionerliga nedskärningar i dessa viktiga program som "säkerställer att vårt land fortsätter att vara den lysande staden på en kulle".

Läs fler artiklar om Donald Trump

Alla tidigare artiklar