Krönikor

Linda Alexandersson: Är jag en illojal svensk, SD?

Om SD ogillade mig som 19-åring, vem är jag för SD i dag?

###

Om SD ogillade mig som 19-åring, vem är jag då för dem i dag? Är jag en illojal svensk?

—   Linda Alexandersson

När jag var 19 år fick jag anonyma brev med propaganda från Sverigedemokraterna hemskickade till mig. Inte för att jag sympatiserade med dem utan för att de ogillade mig. Så vad hade jag som 19-åring gjort för att väcka deras antipatier? Jag kan bara gissa. Som 19-åring var jag med i Röda korset och hjälpte till att anordna en resa för ungdomar till ett koncentrationsläger. Som specialarbete på gymnasiet undervisade jag i en mellanstadieklass om mänskliga rättigheter, rättvisa och rasism. Den lokala tidningen skrev ett reportage om det. På skolan argumenterade jag emot de Sverigedemokrater som fanns där, och som på den tiden var skinnskallar, iklädda bomberjackor och kängor.

När jag var 23 år ringde SÄPO upp mig och meddelade att jag stod med i det hemliga och olagliga register nazisten Hellekant hade upprättat över fiender.

När jag var 25 år satt jag vid ett tillfälle på en tunnelbanevagn i Stockholm när ett gäng brölande SD-anhängare hoppade på. De klistrade upp rasistisk SD-propaganda på fönstren i tågvagnen. Så fort de klev av reste jag mig och började riva ner klistermärkena. En av killarna som stod kvar utanför vagnen upptäckte det och hoppade på igen. Hotfullt gick han mot mig medan han vrålade ”hora”. Så ropade tågföraren ut att dörrarna skulle stängas och efter några sekunders tvekan hoppade han av.

I dag bär SD-politikerna slips och kostym. De talar inte om fiender, men skriver i sitt principprogram om vikten av lojalitet: "På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur".

Jag har under fyra längre perioder bott utomlands och under dessa perioder bytt språk. Jag skriver krönikor som inte går ihop med SD:s människosyn. Jag hjälper asylsökande muslimer att konvertera. Om SD ogillade mig som 19-åring, vem är jag för SD i dag? En illojal som kan upphöra att vara en del av den svenska nationen?

Och inte bara jag. Hur kommer SD att se på kyrkans missionärer som sänds ut för att under kortare och längre perioder verka i utlandet? Hur kommer de att se på pensionärer som bor delar av året på varmare breddgrader och håller liv i till exempel turistkyrkan på dessa platser? Hur kommer de se på församlingar och individer som fortsätter att kämpa för asylrätten? Är de också illojala? Hur kommer de att se på kristna etniska församlingar?

Jag vill aldrig bli klassad som varken illojal eller fiende. Du må tycka att jag är naiv, överdriver eller överreagerar. Men jag är inte din fiende. Jag är din syster i Kristus. Reza är din bror. Mayram är din syster. Yowhannes är din bror. Var rädd om oss i höstens val, så vi inte släpper loss krafter vi sedan måste be Gud beskydda oss ifrån.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig