Krönikor

De är inte gamla tonåringar som behöver anställda som gör allt åt dem

Mattias Sennehed, studentpastor i Linköping, skriver om de unga vuxna och deras plats i församlingen.

När jag först blev ungdomspastor, i Pingstkyrkan i Linköping, var jag själv en ung vuxen. Begreppet ung vuxen var inte etablerat än, vi betecknades nog som "ungdomen", eller kanske "studenter." Det var ett stort gäng i vår kyrka då, vi fyllde bussar på våra resor och många kom på samlingar.

När jag tänker på det blir jag tacksam och glad men också vemodig och lite undrande. Vad hände med tron hos alla som fanns med? Vart är de nu? Hur har de det med Jesus nu?

Jag fick en stor aha-upplevelse för några år sedan när min vän Anders Parment, ekonom och generationsforskare var inbjuden för att tala om 1990-talister i ”morgon-tv”. Han förklarade att de forskar på den som är 24 år för att förstå vilka grundvärderingar som kommer vara viktiga för en generation. Det är då personligheten ”landat” och det som är viktigt i livet då kommer troligen vara det resten av livet.  Allt blev så tydligt för mig! Kyrkan gör (ofta) allt rätt upp till slutet av gymnasiet, men där släpper vi taget, tror att vi nått mållinjen, när vi egentligen just kommit in på upploppet i en persons vuxenblivande.

Låt oss inte tröttna på att göra det som är gott, för vi ska i sinom tid få skörda, bara vi inte ger upp. (Gal.6:9)

Ger vi upp för tidigt? Är det därför skörden delvis uteblir? Jag tror det. Om kristenheten sammantaget höll samma fokus mellan 19-24 år som vi gör upp till 18 är jag säker på att vi skulle se mer frukt. Tre korta råd ur tre perspektiv:

Missionellt: Tiden som ung vuxen kännetecknas av öppenhet för nya tankar och ideal. Gör allt ni kan för att hitta vägar att finnas bland unga vuxna och studenter som ännu inte är troende. Nöj er inte bara med intern verksamhet och grubbelgrupper. Evangelium är roligare, farligare och härligare än så.

Pastoralt: Det är ändå viktigt att få vara ärlig med sitt tvivel och sina frågor. Att ärlighet varar längst lärde vi oss redan som barn, det är också sant inför Gud. Om det inte finns en kultur där det är ok att ställa kritiska ärliga frågor så kommer de tappa sin röst. Då drunknar de även tyst och osynligt. Tron glider långsamt iväg. Tio år senare undrar vi äldre vad som egentligen hände.

Strukturellt: Unga vuxna är mer vuxna än unga. De är inte gamla tonåringar som nödvändigtvis behöver anställda ledare som gör allt åt dem. Men de behöver få möjlighet att själva ta ansvar, de behöver få dela ägandeskap och gemenskap med församlingen i stort. Vi har inte råd att ha dem för långt ut på sidan.

Vill du ha vidare kontakt angående unga vuxna och studenter så får du gärna maila mig på mattias@kpu.nu

Mattias Sennehed,

ekumenisk studentpastor vid Linköpings Universitet samt ledare för Pingst nätverk med fokus på unga vuxna, YA!

Tillbaka till nyhetsbrevet! Klicka här.

PS 1. Mer information om prenumerationsformen hittar ni på dagen.se/forsamling. Frågor angående prenumerationen, hur ni ska kunna logga in på Dagen.se för att kunna läsa allt innehåll och liknande - kontakta Dagen Kundcenter på 08-619 24 20 eller info@dagen.se

PS 2. Ni som är församlingsprenumeranter kan registrera upp till fem personer som ni vill ska få DagenFörsamlings nyhetsbrev. Gör det på dagen.se/df

Fler artiklar för dig