Krönikor

Samverkan ger plusvärden när man hjälper utsatta människor

Kjell Söderblom, pastor i Söderhöjdskyrkan i Stockholm, skriver om hur det blivit så att de som församling är med och hjälper 100-150 behövande om dagen.

För en hel del år sedan började vi arbeta med att förtydliga församlingens vision. Det handlade förstås om flera olika områden, men en sak var klar från början - viljan att leva samhällsnära och kunna göra skillnad i utsatta människors livssituation. Ett diakonalt perspektiv i visionen, helt enkelt.

För mig handlar detta om trohet mot Guds vision för den här världen och om omsorgen om medmänniskan. Om vi på allvar tror att Gud en gång ska återupprätta sin skapelse på alla nivåer, är det förstås en självklar kallelse att redan nu vilja se det och leva efter det.

Men hur skulle vi göra? Vi var inte någon stor resursstark församling.

Naturligtvis kunde vi uppmuntra de personliga kontakterna, enstaka insatser och så vidare. Det finns mycket man kan göra och inte minst de senaste årens flyktingvåg har öppnat massor av nya möjligheter för att i praktisk handling visa Guds kärlek.

Det vi dock insåg ganska snart var att det bästa vi kunde göra var att söka samverkan med andra aktörer. Det gjorde vi på olika sätt, och det som påverkat oss mest är det frukostkafé som föreningen Ny Gemenskap, med stöd från Stockholms stad och kyrkor på Södermalm, startade upp i våra lokaler för drygt fem år sedan. Ett frukostkafé som riktar sig till människor i utsatthet, många med missbruksproblematik, hemlöshet, fattigdom och ensamhet.

Besöksantalet växte snabbt och har nu under flera år legat på mellan 100-150 personer varje vardag. Vi har lärt oss mycket, inte minst det som handlar om bemötande.

De som kommer är våra gäster, alla älskade av Gud. Även om någon förstör toaletten.

Samtidigt behövs förstås stor tydlighet om olika saker, många gäster är rätt ”oslipade” och Ny Gemenskaps personal arbetar bra med det. Vi som församling bidrar med lokaler, volontärer, närvaro och en del ytterligare mötesplatser, som till exempel söndagslunch efter gudstjänsten någon gång ibland. Samtidigt finns resurser hos kafépersonal och hos diakoner och präster från samverkande församlingar för att hjälpa människor att också på sikt förändra sin situation.

Vår cafévåning har under dessa år slitits hårt, och under våren tog vi beslutet att under sommaren totalrenovera alltihop. En stor satsning för oss, men också så mycket glädje över att kunna fortsätta ett arbete som verkligen gör skillnad i människors liv, ett arbete som bygger på att samverkan mellan församlingar och organisationer ger plusvärden.

Kjell Söderblom,

pastor i Söderhöjdskyrkan, Stockholm

Tillbaka till nyhetsbrevet! Klicka här.

PS 1. Mer information om prenumerationsformen hittar ni på dagen.se/forsamling. Frågor angående prenumerationen, hur ni ska kunna logga in på Dagen.se för att kunna läsa allt innehåll och liknande - kontakta Dagen Kundcenter på 08-619 24 20 eller info@dagen.se

PS 2. Ni som är församlingsprenumeranter kan registrera upp till fem personer som ni vill ska få DagenFörsamlings nyhetsbrev. Gör det på dagen.se/df

Fler artiklar för dig