Krönikor

Linda Alexandersson: Tack gode Gud för kända och okända stjärnor

Låt basen dunka och ljusen blinka, bara ungdomarna får höra om Jesus.

Låt basen dunka och ljusen blinka, bara ungdomarna får höra om Jesus.

—   Linda Alexandersson

Till helgen får vi besök av Sebastian Stakset. Arvika kristna råd, som står bakom satsningen, har stor förväntan på vad samlingarna med Stakset kommer att få betyda för människor i Arvika. Jag har också stor förväntan på vad mötena med Jim Knowles kommer att få betyda.

Ni kan naturligtvis inte veta vem Jim Knowles är. Han är en helt vanlig församlingsmedlem här i Equmeniakyrkan Arvika och inte i närheten av lika känd som Stakset. Han är en äldre, trevlig och ganska lågmäld engelsman med härlig brittisk brytning. För några månader sedan kom han över Staksets bok ”Bara ljuset kan besegra mörkret” och läste den. När han hörde att Stakset skulle komma till Karlstad reste han dit för att lyssna. Musiken var inget vidare, tyckte Jim, han hade svårt att uppfatta texten och kände sig inte hemma i genren. Ändå klack det till i hjärtat på Jim när han insåg vad det skulle kunna betyda för ungdomar i Arvika att få höra Staksets budskap.

När Sjöbergs förlag gjorde sin satsning på att sälja Staksets bok billigt beslutade församlingarna i Arvika att köpa in ett antal ex för att dela ut vid konserten. "Köp in fler", sa Jim, "jag betalar". Så gick han till biblioteket i Arvika och frågade på sitt artiga vis om han möjligtvis skulle kunna få ha ett bokbord där några dagar och dela ut böcker. Efter fyra dagar på biblioteket med mängder av goda samtal med både unga och gamla var böckerna slut och vi tvungna att köpa in nya. Jim tog med sig en trave böcker till stans största godisbutik och en av pizzeriorna och frågade artigt om han kunde få lägga gratisböcker på disken, så att den som ville kunde ta ett exemplar. "Absolut", svarade ägarna, "inga problem". På skolbiblioteken och sjukhusbiblioteket blev det däremot nej, men det var värt ett försök.

Det är för väl att Sverige har kristna stjärnor som bara måste få berätta för den yngre generationen var nåden och friden och befrielsen finns. Och då tänker jag både på sådana som Stakset och Jim. När Jim delade ut Staksets bok till en tonåring på biblioteket blev killen så glad att han hoppade när han förstod att Stakset skulle komma.

Själv blir jag så glad att hjärtat slår några extra slag när jag ser en äldre församlingsmedlem så angelägen om att de unga ska få del av det kristna budskapet att han helt struntar i att han nog skulle kunna betraktas som för gammal för att nå den yngre generationen. Inte heller bryr han sig om att formatet inte passar honom själv. På med rökmaskinerna, låt basen dunka och ljusen blinka, bara ungdomarna får höra om Jesus. Själv tänker han sitta i källaren en trappa ner med ett böneteam och be under hela tillställningen. Med glädje!

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig