Hönö – en plats för samhällsfrågor

Dagens reporter Jonatan Sverker

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Två öar på var sin sida av Sverige som just nu samlar tusentals besökare. Till Almedalen i Visby kommer pr-folk, politiker och företrädare för myndigheter, kyrkor och organisationer för att försöka svara på frågor om framtiden. Hur ska landet klara utmaningarna med att integrera flyktingar? Hur ska samhället hålla ihop?

Det är också på Gotland som journalisterna samlas, på Hönö är man nästan ensam som reporter. Ändå undrar jag om det inte är här som många av svaren på de stora samhällsfrågorna finns snarare än i Almedalen.

Hönökonferensen har rötterna i 1800-talsväckelsen och är en del av den frikyrkorörelse som tillsammans med arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen till stor del byggde upp välfärdsstaten. Det var vanligt folk som fick en tro på Gud, men också på sig själva. De organiserade sig och tog ansvar, vilket gjorde att svenskarna tog sig upp ur djup fattigdom och kunde skapa ett föregångsland.

Många folkrörelser har i dag stelnat och dött men det finns inget musealt över Hönökonferensen. Det är fortfarande vanligt folk som ger av sin tid för att stå i konferensbyrån, steka makrillar i mattältet eller gå vakt en onsdagsnatt. Glamouröst är det inte, men i min värld finns inte mycket som är vackrare. Det är faktiskt så som tillit och solidaritet växer fram i ett samhälle.

Så kanske att några politiker nästa år kan välja bort rosévin och dyra hotellrum för saft och husvagn på Hönö. Då kan de se hur frikyrkan har en modell för verkligt samhällsbyggande.