28 oktober 2020

En tidning på kristen grundKultur

Kristna Grammygalan GMA Dove Awards firade 50 år i Nashville

I veckan möttes gräddan av USA:s kristna artister för att delta i den femtionde upplagan av musikprisgalan GMA Dove Awards. En av vinnarna var Sverigeaktuella Lauren Daigle som kammade hem tre priser.

GMA (The Gospel Music Association) hade laddat rejält inför den femtionde prisgalan som hölls i Nashville natten mellan tisdag och onsdag svensk tid. Casting Crowns, Michael English, Russ Taff, Steven Curtis Chapman, Brian Johnson and the Bethel Music Band, David Phelps, MercyMe, Shirley Ceasar, Phil Wickham, Amy Grant, Michael W Smith, Cece Winans, TobyMac, Hillsong Worship, Kirk Franklin och en rad andra artister var anlitade att stå för musiken denna festkväll. Och bland prisutdelarna märktes namn som Donald Lawrence, Jeremy Camp, Kari Jobe, Travis Greene och Pat Boone. Även Hillsongpastorn Brian Houston delade ut ett av priserna.

För att riktigt understryka att detta var ett jubileumsår hade GMA-folket sett till att fylla några av Nashvilles mest ikoniska konsertställen med kristna artisten söndagen innan det stora 50-årsfirandet. David Phelps, Point of Grace, Travis Cottrell, TaRanda Greene och Cana´s Voice intog Ryman Auditorium. Steven Curtis Chapman, Travis Greene, Mia Fields och Matt Maher framträdde på Bluebird Café och Kirk Franklin hade konsert på Tennesse State University med inramning av Koryn Hawthorn, James Fortune, JJ Hairston och flera andra.

Flest nomineringar av alla, hela sex stycken, hade Lauren Daigle fått. Hon gick hem med tre priser – Årets artist, Årets kristna popalbum och Årets sång för monsterhiten "You say" som hon skrivit tillsammans med Jason Ingram och Paul Mabury (som för övrigt kammade hem priset som Årets producenter). Sången har i princip toppat de kristna listorna i USA sedan singeln släpptes förra sommaren.

Om bara ett par veckor, den 2 november, kommer Lauren Daigle till Stockholm då hon spelar på Debaser Strand i Stockolm. Hennes Europaturné gör också stopp i Oslo och Köpenhamn.

Totalt delas priser ut i 42 kategorier och för en svensk kan det ibland vara svårt att förstå vad som skiljer de olika kategeorierna åt. Som Artist of the year och Contemporary Christian artist of the year till exempel. Men, men ... Artisterna var glada och speciellt pristagarna förstås.

Om sin prisvinnande sång "You say" berättar Lauren Daigle för CNN:

– Det är galet hur den här musiken har blivit emottagen. Du går in i studion och du känner att det du har är guld eller att du har något vackert. Du håller tummarna att allt ska landa på rätt ställe. Sedan kommer du ut och du inser att det har fått tio gånger så mycket kärlek som du hade föreställt dig.

Hela 50-årsgalan sänds över hela USA av amerikanska TBN på söndag den 20 oktober.

Läs också Från missionsfältet till Grammysuccé för Lauren Daigle

Här är vinnarna i 2019 års Dove Awards-gala

Årets artist: Lauren Daigle

Årets bluegrass/country/roots-album: "Deeper Roots: Where the Bluegrass Grows" Steven Curtis Chapman

Årets bluegrass/country/roots-sång: "I Saw the Light (feat. Sonya Isaacs)" Josh Turner; (writer) Hank Williams Sr.

Årets samtida/moderna* kristna artist: TobyMac

Årets samtida/moderna gospelsång: "Love Theory" Kirk Franklin

Årets gospelartist: Kirk Franklin

Årets gospel-lovsångsalbum: "Heart. Passion. Pursuit. (Live)" Tasha Cobbs Leonard

Årets nykomling: Aaron Cole

Årets popalbum: "Look Up Child" Lauren Daigle

Årets poplåt: "God Only Knows" for KING & COUNTRY

Årets producent: (TEAM) Jason Ingram and Paul Mabury

Årets rap/hip hop-album: "Let the Trap Say Amen" Lecrae & Zaytoven

Årets rockalbum: "Native Tongue" Switchfoot

Årets rocklåt: "Wildfire" Crowder

Årets låt: "You Say" (writers) Jason Ingram, Paul Mabury, Lauren Daigle,

Årets sångförfattare (artist): Bart Millard

Årets sångförfattare (icke artist): Jason Ingram

Årets southern gospel-album: "Yes" Triumphant Quartet

Årets southern gospel-artist: Gaither Vocal Band

Årets lovsångsalbum: "PEOPLE" Hillsong UNITED

Årets lovsång (inspelad): "Living Hope" Phil Wickham

Årets lovsång: "Who You Say I Am" skriven av Ben Fielding, Reuben Morgan

Läs mer TBN Nordic sänder kristna Grammygalan

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar