Kultur

Kulturpanelen om Goliath, Jonathan och gregoriansk sång

Dagens kulturpanel sammanfattar februari månads kulturkonsumtion.

Daniel Wistrand:

Läst: ”Nickelpojkarna” av Colson Whitehead

Colson Whitehead, som bland annat skrivit succé­boken ”Den underjordiska järnvägen”, är tillbaka med en ny stark roman med den amerikanska medborgarrätts­rörelsen som historisk fond. Efter ett olyckligt misstag skickas den unge huvudpersonen Elwood till den brutala uppfostringsanstalten Nickel-akademin. Men med sig in i mörkret bär Elwood orden från Martin Luther King om alla människors lika värde, något som provocerar hans mer cyniskt lagde vän Turner. Whitehead är en skicklig stilist och historieberättare och Nickelpojkarna är inget undantag – tät, stark och oförutsägbar läsning.

Sett: ”Lassemaja – tågrånarens hemlighet”

I veckan såg jag bioaktuella dramakomedin ”Min pappa Marianne”. Här bredvid kan du läsa mina tankar kring den. Under februari har jag även sett familjefilmen ”Lassemaja – tågrånarens hemlighet”. Jag måste dock erkänna att jag somnade både en och två gånger i biosalongen, där jag satt med barnen och deras kompisar. Filmen hade absolut sina poänger, men vad är grejen med detta långsamma tempo? Som tur är hade barnen bättre tålamod än jag.

Hört: ”Goliath” av Smith & Thell

Jag är svag för röster som liksom gifter sig med varandra. Som Paul Simon och Art Garfunkel, systrarna Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit eller Björn Dixgård och Gustaf Norén från Mando Diao. De senaste månaderna har jag fått en ny sådan favorit i Helsingborgsbandet Smith&Thell. Maria Jane Smith och Victor Thells röster smälter samman på ett närmast häpnadsväckande sätt. Allra tydligast blir det i singeln ”Goliath” som snurrat nonstop i mina hörlurar de senaste veckorna.

I mars ser jag fram emot: Melodifestivalfinalen

Varje år är det samma sak. Man sitter och suckar under deltävlingarna och känner ”var det här allt?”. Men sedan närmar sig finalen och man inser att det ändå finns ett knippe riktigt starka bidrag. I år kan vi dock ICKE skicka en ensam kille till Eurovision för sjätte gången. Varför inte Anna Bergendahl, Hanna Ferm eller The Mamas?

Malina Abrahamsson:

Läst: ”Steg på vägen” av Gunnel Vallquist

Jag älskar Libris klassiker-serie. Vackra omslag, tänkvärt innehåll. En bok jag ofta återkommer till och som jag nu läst igen är Gunnel Vallquists ”Steg på vägen”. Hennes klarsynta och språkligt precisa reflektioner ger mig andlig näring och skapar nya tankar.

Sett: ”Jills veranda”

Jag är så glad att en ny säsong av ”Jills veranda” dragit igång. Jill Johnson är varm och inbjudande som programledare, gästerna intressanta och musiken härlig. Dessutom finns alltid det existentiella eller politiska med, vilket förhöjer programmet ytterligare. Favoritprogrammet hittills är när frikyrkosonen Emil Svanängen gästar och pratar om andlighet.

Hört: Gregoriansk sång från Chevetogne

För några veckor sedan intervjuade jag Hans Gunnar Adén – tidigare ambassadör i Georgien och en gång i tiden munk i det belgiska klostret Chevetogne. En av de saker som drog honom dit var den gregorianska sången som han menade ”vittnar om himlen på något vis”. Jag blev nyfiken och letade upp musiken från Chevetogne – och ja, visst är det vackert! (Läs intervjun med Hans Gunnar Adén på sidorna 14–15.)

I mars ser jag fram emot: Att se Sara Parkman live

När jag hörde Sara Parkman första gången var förälskelsen omedelbar. Älskar hennes kraftfulla röst, fina melodier och bibelinspirerade texter. Senaste skivan har gjort succé och ledde till grammisnominering och Dagens Nyheters prestigefulla kulturpris. I mars ser jag henne live på Uppsala konsert och kongress.

Urban Thoms:

Läst: ”Dina känslor är inte i vägen” av Laila Dahl (Libris)

Par- och relationsterapeuten Laila Dahls nya bok ger karta och kompass för det egna känslolivet. Den är pedagogisk, träffsäker och användbar. Boken intas med fördel i små portioner då budskapet mår väl av att idisslas. Författaren visar att känslor inte är flum, utan något synnerligen konkret som vi alla mår väl av att lära oss att hantera. Kapitlet ”Bipacksedeln” som ger information till användare av olika känslor är ett utmärkt exempel på detta. En mening från boken tar jag särskilt med mig: ”Du är aldrig den första på jorden med att känna som du gör”.

Sett: Bioaktuella ”Catwalk”

Glada Hudikprofilen Pär Johansson åker till New York med ett gäng färgstarka personligheter som mot alla odds ska få gå på catwalken. Mest av alla lyser Emma Örtlund vars brev till Pär, där hon berättade om sina modell­drömmar, satte igång alltihop. Filmen visar att funktionsnedsatta klarar långt mycket mer än många (inklu­sive de själva) tror och att följa deras resa är en alldeles underbar blandning mellan skratt och tårar.

Hört: Jonathan Johanssons nya album ”Scirocco”

Med en hypnotisk sångteknik och texter mättade av kulturella och historiska referenser som eggar fantasin är Jonathan Johansson en omåttligt intressant artist. Att han nu åter börjat prata öppet om sitt nyvunna intresse för kyrkan och tron gör inte saken sämre. Tvärtom.

I mars ser jag fram emot: En överraskning

En av mina allra bästa vänner har bett mig att vika en eftermiddag och en kväll för att göra något särskilt som han har planerat. Men han vägrar att tala om vad det är. Håller på att spricka av nyfikenhet.

Fler artiklar för dig