27 februari 2021

En tidning på kristen grundKultur

Barnkör i Norrfjärden sjunger sin egna bön för statsministern

Barnen utgör inget undantag vad gäller oro och tankar på vad corona kan ställa till med. I Norrfjärdens församling utanför Piteå blev barnens tankar till en låt. Sången har skickats till statsministern som själv figurerar i texten.

1 av 4

Barnkören i Norrfjärdens församling har fortsatt att träffas, corona till trots. Men några sedvanliga uppträdanden och medverkanden i gudstjänster har det av naturliga skäl inte kunnat bli. Vad gör man då? Jo, förslagsvis skriver en sång med en bön för Sverige.

– När jag föreslog att vi skulle skriva en låt tillsammans gick de igång direkt, säger Rickard Tjernlund som är musiker i församlingen och ledare för barnkören.

– De var snabba med att svara på frågan vad den skulle handla om. "Statsministern" och "Sverige", kom upp snabbt. Det var lite kul tycker jag. "Vad mer då?" "Kungen!".

Läs mer Alva och Norah sjunger på Lalehs nya singel


Efter en första spontan brainstorming satte sig Rickard Tjernlund ner tillsammans med barnen för att utforma texten. Barnen var hela tiden delaktiga och kom med olika förslag på hur det kunde låta. Rickard satte ihop förslagen och en refräng utformades.

– De önskade att vi skulle ha med något om att "coronaskiten ska ta slut". Jag frågade dem vad det bästa vi kan göra den här tiden är. Kanske är det att be för statsministern och lägga allt inför Gud? Ja, det tyckte de lät bra.

Rickard Tjernlund skriver gärna musik, men det blir inte så ofta nu för tiden med tre små barn hemmavid. Men här fick han utlopp för kreativiteten.

Läs mer Filadelfiakyrkans fredagskör sprider kärlek med stämningsfull onlinepsalm

Har skickat den till Stefan Löfven

Den färdiga låten "Vi tänker be (för statsministern)" spelades nyligen in med barnkören och har skickats till föräldrarna, men också till den som den till viss del handlar om.

– Vi har skickat den och jag önskar att regeringen ska lyssna på den och ta del av deras budskap. Det är en sång som jag hoppas ska delas så mycket som möjligt. Och att fler tar efter.

Rickard Tjernlund fascineras av barnens självklara och ärliga sätt. I kören, som består av barn mellan sju och tio år, finns både barn som tror och de som säger att de inte gör det.

– Det är så fint med barnen, att de är så oförstörda. När de sjunger "Vi tänker be", då är det gulligt, men också väldigt starkt. Jag blir berörd varje gång jag hör det.

Läs mer Sjubarnsmammans bästa råd: Tänk dig alltid in i barnets situation

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur