24 januari 2021

En tidning på kristen grundKultur

Svenska kyrkans största satsning någonsin

Storsatsning på körmusik under hela advents-och jultiden. Ärkebiskopen: Nynna gärna med.

I söndags inleddes Svenska kyrkans största satsning på digitala konserter någonsin. Sammanlagt går det att ta del av elva konserter, från hela landet, ända fram till jul.

En konsert är inte bara till för den som lyssnar, utan kan beröra den som sjunger minst lika mycket. Det blev tydligt när första delen i Svenska kyrkans digitala konsertmaraton spelades in nyligen, i Umeå stadskyrka.

– Tårarna var inte långt borta, det var så oerhört starkt att få uppleva, säger Jonas Östlund, kyrkomusiker och även förbundsdirigent i Sveriges kyrkosångsförbund, om den förinspelade konserten med tjugo personer som gjordes strax innan de hårdare restriktionerna inträdde.

– Å, vad vi har saknat detta! Vi i Sveriges kyrkosångsförbund ville göra något för våra medlemmar, alla de som ingår i körer, men som nu inte får sjunga. Det var så vi började spåna idéer om ett sing-along, lagom till advent.

Tanken var att ha en liten kör på plats, som sjöng både körverk, psalmer och andra sånger, och att den som anmälde sig fick ta del av noterna. Sedan kunde var och en sitta hemma framför skärmen och sjunga med, för att om möjligt få känslan av att ingå i en större kör.

– Vi vet att det finns ett stort uppdämt behov – därför ville vi försöka göra något för alla våra korister ute i landet, säger Jonas Östlund.

När Svenska kyrkans kyrkokansli fick nys om planerna hörde de av sig och erbjöd sig att stå för kostnader gällande teknisk utrustning, om körkonserten i Umeå fick ingå i deras större digitala satsning under advent. Något Jonas Östlund och de andra i kyrkosångsförbundet tyckte var roligt. På så sätt fick de en proffsigare inramning på det hela.

Hela 950 personer över hela landet anmälde sig och fick på så sätt ta del av noterna inför sändningen av adventskonserten. Tanken var som sagt att man gärna fick sjunga med om man ville, även om det förstås gick utmärkt att bara lyssna också.

– Det är flera som lagt upp bilder på sig när de sitter framför datorn med noterna uppslagna. Det värmer mig att det blev så uppskattat – det finns verkligen ett uppdämt behov av att få sjunga psalmer och sånger; att få bära fram den sjungna bönen, konstaterar Jonas Östlund.

– Körsångare i Svenska kyrkan är vana vid att få sjunga ofta, pandemin har tagit ifrån dem en del av livskvaliteten. Fortsätter detta kan jag tänka mig att göra något liknande framåt fastan, säger Jonas Östlund.

Sing-along-konserten från Umeå var den första av minst elva digitala konserter. De ska sändas under hela adventstiden, ända fram till trettondag jul, från Nederluleå kyrka i norr till Lunds domkyrka i söder. På repertoaren finns de traditionella psalmerna och körstyckena, men också nyskrivet material, sånger i folkton, och soulstämning med pianisten Anders Widmark. Satsningen blir den största Svenska kyrkan hittills har gjort på att tillgängliggöra konserter digitalt från hela landet.

– Lyssna själv eller tillsammans med familjen, sjung eller nynna med. Svenska kyrkans församlingar har fantastiska musiker och sångare som förstår att förmedla julens ljus och kärlek, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Konserterna finns att ta del av på Svenska kyrkans webbplats, Facebook-sida och Youtubekanal. Nästa konsert sänds på fredag, från Västeråskatedralen.

---

Fakta: Konserter i advents- och jultid

  • Svenska kyrkans största satsning hittills på digitala konserter. Minst elva konserter sammanlagt, från norr till söder och med blandade genrer.
  • Konserterna finns att ta del av på Svenska kyrkans webbplats, Facebooksida och Youtubekanal.
  • Listan fylls på med fler konserter till och med trettonhelgen. Konserterna ligger kvar under hela januari.

---

Josefin Lilja

Josefin Lilja är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Kultur