Kultur

Fler vanställda konstföremål i spanska kyrkor

“Apjesus” har fått nya konkurrenter i form av vanställda konstföremål i flera olika kyrkor

Det kan se ut som en scen från en Mister Bean-film där titelpersonen råkat spilla på ett dyrt konstverk och ska försöka återställa det i befintligt skick. Men faktum är att allt fler verkligt misslyckade konstrestaureringar dyker upp i spanska kyrkor.

Vem minns inte målningen “Ecce Homo” i den lilla spanska byn Borja som förvandlades till det som kom att kallas “Apjesus” år 2012? Jesusbilden, som efter att 85-åriga Cecilia Gimenez försökt att restaurera väggmålningen i den lokala kyrkan, mer liknande något från djurriket, spreds över hela världen.

Nu uppmärksammas allt fler misslyckade restaureringar, så som en rosenkindad Sankt Göran och draken, Maria med Jesusbarnet i alltför bjärta kulörer och mardrömslika änglastatyer på fler håll i Spanien.

SVT ställde frågan vad det beror på att just detta land gjort sig känt för misslyckade restaureringar och fick svaret att det kan bero på att det saknas krav på att konservatorn ska vara utbildad. Det är också en pengafråga, eftersom många små kyrkor inte har råd att anställa proffsiga konservatorer. Men att det skulle vara ett problem specifikt för Spanien, det håller inte Fransisco Manuel Espejo Jimenéz, ordförande för spanska konservatorförbundet, med om.

– På sociala medier ser man exempel på detta från hela världen, säger han, men framhåller samtidigt att exempelvis Jesusbilden fick en unik spridning.

– Man kan inte tala om en dålig restaurering när den inte gjorts av en konservator. Hur som helst är det ett brott mot vårt kulturarv, fortsätter Fransisco Manuel Espejo Jimenéz till SVT.

Anna Catellani, konservator i Sverige, menar att katastroferna går att rädda. Men då måste det göras av en sakkunnig med kännedom om vilka kemikalier som går att använda på gamla konstföremål.

– Men det kostar pengar och vi har många kyrkor som inte är beredda att betala så mycket och hellre kanske väljer personer som inte är utbildade och professionella, och det ska inte hända. För vårt kulturarv är bland det viktigaste vi har, säger konservatorn Anna Catellani till SVT.

Återstår alltså att se huruvida de nyrestaurerade konstverkstabbarna blir liknande turistmagneter som Apjesus, som sedan några år återfinns på vinetiketter från distriktet, på kuddfodral och på en och annan turists t-shirt.

---

Fakta: Konstrestaureringar i Spanien

  • I Spanien finns inget krav på att konservatorn ska vara utbildad eller ha erfarenhet.
  • Det finns ett lagförslag sedan i somras om att ge konservatorer större makt och inflytande, men problemet är att själva yrket inte omfattas av regleringar, som i till exempel Italien.
  • Källa: Kulturnyheterna, SVT

---

Fler artiklar för dig