Kultur

Kent Wisti kunde inte hålla sig borta från satiren

“När lusten faller på vore det bara fånigt att avstå”, säger prästen och den tidigare satirtecknaren.

När politiska partier ägnar sig åt det som brukar kallas populism – ja då svallar blodet hos Kent Wisti. I stället för att knyta handen i fickan fattar han den runt pennan – och ritar ännu en satirteckning. Trots att han egentligen slutat.

Det var i oktober förra året som den vällästa nyheten kom ut på Dagen.se: “Kent Wisti slutar med sina populära satirteckningar”. Teckningarnas popularitet till trots – tecknaren själv hade tappat lusten och valde att lägga ner pennan och därmed sluta producera de uppmärksammade samtidskommentarerna.

– Satirteckningarna var en gåva jag fick att förvalta, det var inte något jag sökte utan något som bara kom till mig. Nu är det dags att lämna tillbaka den, sa han till Dagen då.

Men under sommaren har nya teckningar börjat dyka upp på hans Instagramkonto med närmare 70 000 följare. Bland annat en som handlar om Sverigedemokraternas vitbok, vars första del släpptes för bara några dagar sedan.

Tecknaren själv menar att han har slutat, men att det för den skull inte betyder att han inte ritar över huvud taget bara av principiella skäl.

– När jag känner lusten falla på vore det bara fånigt att avstå. Då vill jag bara få ut det ur systemet. Det jag går i gång på är populism. Det kan jag bli galen på. Vare sig det kommer från höger eller från vänster.

Gör det faktum att det är valår att du triggas i gång mer?

– Då vill jag svara med en motfråga: Är det valår? Jag trodde inte att denna valrörelse skulle bli någon snygg sak, men hittills har den ju varit väldigt lam. Det är ingen energi eller nerv i den, men det kan nog komma i gång.

Dina teckningar kanske kan bidra till att få i gång den?

– Det hoppas jag inte. Vad jag vill är att stoppa normaliseringen av det populistiska. Att etablerade politiska partier som ska värna vår demokrati ägnar sig åt att trigga i gång vår ödlehjärna – sådant anstår inte ett civiliserat samhälle.

Just nu pågår även Kent Wistis utställning av satirbilder på Konserthuset i Stockholm. Den har titeln “Så långt näsan räcker” och visar upp ett femtiotal av hans mest karaktäristiska bilder och texter.

---

Fakta: Kent Wisti

  • Präst, konstnär och stiftsadjunkt för mission i Lunds stift.
  • Utsågs 2017 till årets förnyare av Svenska kyrkan.
  • Den 31 juli sommarpratar fästmön och tillika poddkollegan Susanne Dahl i Sveriges radio.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig