Kultur

Skärgårdssång älskar sin publik, men ser gärna en föryngring

Nu drar festivalen, som är fullmatad av musik från förr och nu, igång i Halmstad arena

Nu till helgen samlas uppemot tusen musikintresserade i Halmstad för att njuta av den kristna sångskatten. Enligt festivalchef Maria Gustin Bergström är det konserter av högsta klass som väntar den som kommer.
– Vi har ett brett program, med både äldre och nyare musik, säger hon.

Det har gått hela tre år sedan förra gången festivalen kunde hållas. Sedan dess har det blivit både en ny plats och en ny festivalchef: sångerskan och låtskrivaren Maria Gustin Bergström. Hon är taggad till tänderna när Dagen når henne några dagar innan publiken ska strömma till.

– Vi har världens bästa publik och stämningen är alltid varm och väldigt hjärtlig, säger hon.

– Jag skulle önska att fler i min ålder, 45 plus, skulle upptäcka vad festivalen har att erbjuda. Det är förstklassiga konserter, med proffsmusiker och det bästa ljudet som går att få. Detta passar perfekt för ett kompisgäng att åka på, och det går att köpa biljett till bara en konsert om man vill.

Ett av årets dragplåster är bandet All star band, under ledning av trummisen och producenten Bill Maxwell. De blir även en temakväll med musik från 80- och 90-talets ungdomskörer – något Maria Gustin Bergström ser extra mycket fram emot.

– Under den eran var det många som sjöng i kör i frikyrkan, och jag tror och hoppas att många ska få känna igen sig och glädjas åt musiken igen. Vi vill särskilt bjuda in dem som tidigare varit med i kyrkan, men som kanske inte varit det på senare år.

Skärgårdssång 2019.

Det blir även två allsångstillfällen där musikerna kommer att bjuda lite extra på sig. Fler pionjärer inom den kristna musiken kommer också att dyka upp och dela med sig av sina sångskatter, lovar Maria Gustin Bergström. Bland annat Roland Utbult som firar 50 år som artist.

– Det är så mycket hjärta och så mycket glädje under en sådan här helg. Dessutom med fantastiskt bra musik. Det är bland det roligaste jag gör under ett år! konstaterar festivalchefen.

– Jag tycker också att det säger något om hur efterlängtad festivalen är, att det är hundratals personer som behållit sina biljetter under hela pandemin och inte sökt få pengarna tillbaka. Dessa längtar vi alldeles särskilt efter att få möta här!

---

Fakta: Skärgårdssång

  • Kristen musikfestival som startades av norrmän i Tanumstrand 2015.
  • I år hålls den i Halmstad arena under helgen 19-21 augusti.
  • Bland de medverkande musikerna syns Bill Maxwell, som bland annat spelat med Koinonia och Keith Green, Per-Erik Hallin, Roland Utbult, Mikael Järlestrand och Ingamay Hörnberg.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig