Kultur

Amerikanskt skivbolag ger ut All for the Kings album

Svenska hårdrockarna All for the Kings senaste album lanseras nu på den amerikanska marknaden. Ett inhemskt skivbolag hörde av sig och ville ge ut “Let there be light” på cd.
– Superkul, kommenterar bandets gitarrist och låtskrivare Erik Tilling.

När All for the King förra året skulle släppa sitt andra album bestämde de att skivan skulle släppas digitalt och som vinyl. Cd var inte aktuellt. När Let there be light väl var ute på marknaden var det många fans som skrev på bandets Facebooksida: Hallå, finns det ingen cd?

– En dag, efter ett tips till skivbolaget från ett av våra globala fan, kom det ett meddelande på Messenger från Roxx Records där de skrev: Vi tycker att det skulle vara roligt att ge ut er skiva, berättar Erik Tilling.

Roxx Records är ett kristet skivbolag som specialiserat sig på kristen hårdrock. De har funnits i 20 år och natar ut kristen hårdrock på marknaden.

– Det är jätteroligt att hamna på ett amerikanskt skivbolag med säte i Los Angeles, erkänner Erik Tilling.

Hans analys är att bandets engelska texter hjälpt dem att nå ut till en internationell publik. När så den amerikanska spellistan Top Christian Rock kort efter förra skivsläppet plockade upp låten The shelter rusade lyssnarsiffrorna uppåt och i skrivande stund har låten med god marginal passerat 100 000 lyssningar.

– Det är inte fy skam att hamna på en sådan lista. I början låg vi två veckor på sjätte plats, sedan lite längre ner. Men låten är fortfarande på listan och han legat där snart i ett år. När jag kollar statistiken på Spotify märker jag att många dragit in låten på sina egna spellistor.

– Det är så det funkar i dag, konstaterar Erik Tilling. Skivbolagen hjälper oss att producera en skiva, men marknadsföringen får man mestadels jobba på själv.

Hur ska ni omsätta uppmärksamheten i spelningar?

– Det klart att det finns en liten dröm om att få åka över till USA och göra två-tre spelningar, kanske på några festivaler och klubbar. Vi försöker dra i lite kontakter för att kunna göra något ännu bättre med album nummer tre.

Är arbetet med en ny skiva i gång?

– Vi har redan titel, omslag och sju låtar klart. Vi tycker om att ligga steget före, säger Erik Tilling utan att för den skull vilja avslöja vad skivan ska heta.

Blir det samma stuk på musiken?

– Verkligen! Det ska kännas att det är All for the King och det ska kännas bättre än det tidigare.

All for the King "Let there be light". Gruppens andra album som släpptes på vinyl 2021 och på cd 2022.

Hur cd-utgåvan säljer i USA har Erik Tilling inget svar på, men han gläds åt att skivbolaget även importerat både första och andra plattan på vinyl, Let there be light har genomgående fått strålande recensioner och Erik Tillings gitarrspel har jämförts med Tony Iommi i Black Sabbath och Ricard Hultekes sång har nämnts i samman andetag som sångaren Glen Hughes (Deep Purple och Black Sabbath). Erik skrattar när jag citerar en recensent.

– Det är väl upp till betraktaren men fint ändå att få bli jämförd med de stora. Som förebild har jag haft mer fokus på Kings X och deras gitarrist Ty Tabor, berättar Erik Tilling.

Tidigare i år släppte All for the King ep:n The seventh seal där Jerusalemsångaren Ulf Christiansson medverkade på titellåten. Det amerikanska skivbolaget har lagt in låtarna från ep:n som bonusspår på den nya cd:n.

– Vi är superglada att Uffe ville vara med på låten. Att han vill sjunga på vår grej blir lite en kvalitetsstämpel. På samma sätt som när Roxx Records vill ge ut vår skiva.

En sak som kännetecknar All for the King är de raka evangelistiska texterna.

– Jag brukar säga att vi är en slags Alphakurs i hårdrocktappning, förklarar Erik Tilling. Hårdrock är generellt mycket mörka moln, omslag och albumtitlar med demoner och elände. Kan vi vara ett ljus i det mörkret är det värt allt. Det är därför vi håller på. Allt som kan leda till att flera hör talas om Jesus är bra.

---

Fakta: All for the King

  • April 2017 hade bandet sin första konsert.
  • Gruppen har gett ut två fullängdsskivor och en ep.
  • Bandet spelar kristen hårdrock/metal med starka influenser från genrens storhetstid på 1970- och 80-talet.

---

Fler artiklar för dig