Kultur

Från att driva härbärge till barnboksförfattare

Mikael Johansson gjorde ett tvärt kast i livet - nu sprider han glädje bland högläsande föräldrar

Precis som Astrid Lindgren och hennes Pippi Långstrump började även Mikael Johanssons barnböcker som påhittade berättelser för hans fyra barn. Tidigare arbetade han på ett härbärge för hemlösa, nu ger han ut böcker om Imse Dumse och hans äventyr.

Imse Dumse är nästkusin till Imse Vimse, bara så att vi har rätt ut släktskapet från början. I många år drev Mikael Johansson natthärbärge för hemlösa och missbrukare i Sollentuna. Men när verksamheten lades ner förra året bytte han bana helt och hållet.

– Jag började berätta om Imse Dumse för mina barn när vår äldsta grabb var runt 4-5 år, så det var mer än tio år sedan jag började hitta på om honom nu, säger Mikael Johansson, när Dagen möter honom på Bokmässan i Göteborg.

– De tycker det är jätteroligt att det blivit barnböcker av mina berättelser. De har även fått hjälpa till en del, och de har sina olika favoriter.

bokförsäljare

Mikael lyfter upp en bok som utspelar sig på en cirkus:

– Den här kommer jag ihåg första gången jag berättade om. Och den här har Simon längtat efter, säger han och pekar på en annan bok.

Även om barnen nu är tonåringar, förutom yngsta som är tio, kan pappas berättelser fortfarande gå hem ibland.

Om det är en våldsamt kristen bok får nog andra bedöma.

– Jag tycker att barn ska få med sig glädje när de lyssnar till en bok, det ska vara roligt. Det är ofta som barnböcker innehåller saker som vi vuxna tycker att “detta borde barn veta” – som genusperspektiv, normgrejer och sådant – men jag tror egentligen inte att det är det de vill ha. De vill ha en riktig story med bra bilder, slår Mikael Johansson fast.

Sin församlingstillhörighet har Mikael i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Illustratören Kristina Aspén, som för tillfället har fullt upp med att ansiktsmåla barn som stannat till vid deras bås, går till Korskyrkan i Norrköping.

Skulle du säga att din kristna tro lyser igenom i berättelserna om Imse Dumse?

– Min kristna tro påverkar allt jag gör över huvud taget, så även detta. Berättelserna slutar väl, folk blir vänner och det finns väl en viss moral i dem. Men om det är en våldsamt kristen bok får nog andra bedöma.

Det är dock ingenting man blir rik på, att skriva och ge ut barnböcker i dag, menar Mikael Johansson. I genomsnitt säljs en barnbok i mellan 500 och 1 000 exemplar.

– Någon ekonomi finns det inte i att sälja barnböcker i dag, åtminstone för mig inte än. Men förr eller senare kommer det smälla till, det tror jag.

---

Fakta: Mikael Johansson

  • Gett ut fyra böcker om Imse Dumse på egna förlaget Spindeln AB.
  • Grundat och drivit Udden nattboende mellan 2011 och hösten 2021 i Sollentuna, för hemlösa och missbrukare, via det egna företaget Nålsögat AB.
  • Gift och har barnen Sebastian, 18, Frida, 16, Simon, 14 och Kristoffer 10 år.
  • Kristina Aspén har illustrerat böckerna.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig