Kultur

Göran Greider tar med Bibeln till skyddsrummet

”Där finns både de vackra sakerna, och grymheter”, säger journalisten.

Det är inte bara konserver, vatten och extrabatterier som får en att överleva i tider av kris. Även kulturell input behövs för att kropp, själ och ande ska må bra. Och när författaren och debattören Göran Greider får välja bok att ta med till skyddsrummet är svaret givet.

Vad skulle du ta med dig för kulturellt inslag om du tvingades ner i ett skyddsrum? Kanske ett schackspel, en deckare, eller en gitarr?

I ett inslag om krishantering och hur man bäst förbereder sig slog SVT Kulturnytt ett slag för vikten av kultur när krisen eller kriget kommer. Det är dock ingenting som nämns i den broschyr som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ger ut som information.

– Vi tänker att det är väldigt tråkigt med ett land där man har en statlig lista över vad man ska roa sig på för sätt. Ett sådant land är ju inte Sverige, så därför har vi inte någon detaljerad sådan lista, säger Anna Teljfors, risk- och kriskommunikatör, MSB, till SVT Kultur.

Det tycker Göran Greider, som medverkar i samma inslag, är undermåligt.

– Det tycker jag vittnar om en total glömska inför kulturens roll. Utan kultur kommer krisen bara upplevas som ännu djupare, säger han.

Vad skulle han då själv ta med sig ner i skyddsrummet? Svaret kommer snabbt:

– Bibeln! Där finns både de här otroligt vackra sakerna, Höga visan eller Psaltaren, samtidigt som det finns grymheter.

Därefter nämner Göran Greider en lyrikbok, som man kan läsa högt ur för de andra man sitter tillsammans med, och den tjocka boken med Shakespeares samlade verk.

---

Fakta: Om krisen eller kriget kommer

  • En broschyr från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
  • Innehåller bland annat packlistor över sådant som kan vara nödvändigt att ha i tider av olika kriser, då tillgången till el och vatten kan vara begränsad.
  • Listorna innehåller saker som exempelvis filtar, mat som håller över tid, rent vatten och tändstickor.
  • Alla hushåll i Sverige fick broschyren “Om krisen eller kriget kommer” hemskickad 2018. Den går fortfarande att ladda ner, lyssna på eller beställa.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig