Kultur

Annat ljud i skällan när kyrkklockorna spelar ”God save the queen”

Fredrikskyrkan i Karlskrona har börjat spela melodier med hjälp av sina klockor - och det är inte bara psalmer

Kyrkklockorna i Karlskrona som vanligtvis ringer in till gudstjänst och även spelar traditionella psalmer har nu börjat framföra önskelåtar. Något som organisten Staffan Sundås menar skapar en delaktighet hos allmänheten gentemot kyrkan.
- Kyrkklockorna är det mest centrala här i Karlskrona så detta interaktiva sätt gör det ännu roligare.

Sedan i våras har man i Fredrikskyrkan i Karlskrona börjat spela önskelåtar på kyrkklockorna. Till en början kunde medborgarna önska mellan tio olika psalmer, men under sommaren har man utökat detta till att vilken låt som helst kan önskas.

Staffan Sundås är organist i kyrkan och säger att de gör detta för att visa sin delaktighet i samhället.

– Klockspelet är en del av gatulivet och det mest centrala här i Karlskrona, vilket märktes tydligt under en renovering där det inte spelades alls. Då undrade folk varför klockorna inte hördes. Men det är också för vår egen del – det är kul att levandegöra miljön.

– Vi har också “mickat upp” dem så det går fint att lyssna inifrån kyrkan också. Det här interaktiva sättet gör deltagandet ännu roligare.

Kyrkklockorna i Fredrikskyrkan i Karlskrona har börjat spela önskemelodier för att vara med i stadsbilden än mer, berättar oganisten Staffan Sundås.

Klockorna kom till kyrkan på 1960-talet som en donation och skänktes av advokaten Povel Grönvall. Sedan dess har de ringt fyra gånger om dagen. Dock inte med önskesånger, de var svårare att programmera, så man körde samma melodier. Men nu är det annat ljud i skällan.

– Grunden är att ha ett lättprogrammerat system. Jag kan behöver öva lite, men det tar inte mer än tjugo minuter tills dess att det är inspelat. Klockspelet har 35 klockor och ger därmed stora möjligheter att kunna spela olika låtar som får en helt annan tondräkt än ursprungslåten, säger Staffan Sundås.

Klockan tre på eftermiddagen är det den så kallade “peoples choise” där medborgarna får skicka in önskelåtar. Men frågan är om vilka låtar som helst kan klinga ut över Karlskronas gator.

Går några låtar helt bort?

– Sånger med suspekt innehåll och de som har ett tydligt politiskt innehåll tar vi kanske inte med alls. Man får ha lite känsla för vilka förslag som har rätta glimten i ögat, säger Staffan Sundås.

---

Fakta: Kyrkklockorna i Karlskrona

  • Exempel på låtar som spelats: All you need is love med Beatles, Zlatanlåten och God save the queen.
  • De 35 klockorna fick kyrkan som en gåva av advokaten Povel Grönvall på 1960-talet.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig