Kultur

“Kreativitet är en gåva från Gud, till för att användas”

Eskilstuna pingst har hörsammat önskemålet om fler kreativa uttryck i kyrkan och anordnar en “Skaparhelg”

Måla, virka, fotografera – det är inte bara hobbys, utan kan vara lika mycket gudstjänst som att sjunga eller predika. Det menar medlemmar i Eskilstuna pingstförsamling som bjuder in allmänheten till kyrkan för att skapa.

I både debattartiklar och på ledarträffar inom kristna samfund har det på sistone efterfrågats en större synlighet av olika kreativa uttryck, såsom konst, hantverk och poesi inom frikyrkans väggar. En församling som hörsammat detta är pingstkyrkan i Eskilstuna. Kommande helg bjuder man därför in till “Skaparhelg”.

– Man tänker kanske inte på hantverk och liknande som en gåva, det har kanske ingen andlig klang. Men att få använda alla sinnen – det är en gåva från Gud!

Det konstaterar Barbro Ohlson, en av dem som är med och anordnar helgen.

– Det handlar om skaparglädje – att få se människor bli glada och berörda av det vi skapar. Vi hoppas att fler ska se på kreativt skapande på det sättet, så att man inte gömmer undan det som en liten hobby. En bild kan säga mycket, den kanske till och med kan landa lika väl som en predikan, utan att för den skull kritisera predikanten. Vi vill inte bygga in någon konkurrens i detta.

stickkafé

Helgen kommer bestå av workshops för både barn och vuxna, där man får chans att prova på allt från broderi och träslöjd, till fotokonst och skrivarverkstad. Varje halvtimme blir det ett framförande av någon som delar sina tankar utifrån ett personligt verk som består av ord, bild eller musik.

När man började planera för helgen var det direkt tjugo olika konstnärer som anmälde sitt intresse – nu har man 30 utställare, något som gläder Barbro Ohlson och de andra.

– Vi har några etablerade konstnärer i församlingen, och flera som uppskattar hantverk, men vi vill också nå ut till den breda allmänheten med detta.

– Det finns ofta dolda tillgångar och resurser i församlingarna tror jag, som behöver få komma fram. Vi tror att den kristna tron behöver kommuniceras på olika sätt – att man bejakar de olika uttryckssätten, inte som konkurrens utan som komplement, säger hon.

Gruppen hoppas också att initiativet får leva vidare och inte bara blir ett engångsevent.

Barbro Ohlson ska för första gången själv ställa ut sina målningar.

– Jag tycker att man ska våga visa det man tycker om att göra, och inte låta sig styras av jantelagen. Våga bejaka det som man själv tycker är roligt. Vi har passion i detta!

---

Fakta: Skaparhelg i Eskilstuna pingstkyrka

  • Hålls 12-13 november.
  • Öppet för allmänheten.
  • Tema: “Färgen, formen, ordet och klangen”.
  • Vid eventuell försäljning går pengarna direkt till Eskilstuna Ger (Ukraina) samt Baby Box (ett välgörenhetsprojekt som riktar sig till nyförlösta mammor och bebisar i Sydafrika).

---

Fler artiklar för dig