Kultur

”När jag ritat pastorer har det oftast bemötts positivt”

Möt Johan Hesselstrand som blir ny satirtecknare under namnet “Hesselstrands hörna” tillsammans med Parsmos penna på Dagenredaktionen.

Nu har Dagen fått en ny tecknare vars bilder publiceras varannan vecka. Lär känna Johan Hesselstrand.

Johan Hesselstrand har arbetat som illustratör i trettio år och de senaste fem åren på heltid. Han har publicerats i Dagens Nyheter och några gånger här i Dagen. Annars har han mest illustrerat för olika företag, i skolböcker och tecknat kartor. Drivet att illustrera växte fram under sena tonåren.

– När jag var yngre var det mest sport som gällde. Men så började jag rita karikatyrer på politiker och faktiskt pastorer. Det bemöttes oftast positivt, men ibland var det nog de som undrade vad jag gjorde, säger han till Dagen.

Som tjugoåring fick Johan Hesselstrand sommarjobb på Smålands-Tidningen som journalist, men fick också rita karikatyrbilder på kända “mariannelundare” och byggnader, vilka publicerades. Det blev startskottet på karriären. Sedan dess har många politiker och kända profiler både i Sverige och utlandet fallit under Hesselstrands penna.

Johan Hesselstrand, illustratör för Dagen

– Björn Borg, Olof Palme, men också många kommunpolitiker. Jag känner att detta är en gåva jag fått att förvalta. Jag vill rita sådant som är viktigt för mig, orättvisor och gärna flyktingrelaterat, men utan att rita betraktaren på näsan. Jag vill att man själv ska få avgöra vem som är dum och vem som är snäll.

Hesselstrand har Dagens digitala utgåva och har såklart följt Parsmos penna, som under många år stått för satiren och som kommer fortsätta publiceras varannan vecka.

– Jag har sett folks reaktioner på hans bilder. Vissa blir upprörda och tycker att man bara bör rita Jesus och inte skoja. Men ritar man satir överdriver man för att det ska ta skruv. Så det vore roligt om folk reagerade lite på mina bilder också.

Kan man skämta om allt?

– Nästan. När Ingvar Kamprad dog ritade jag ett platt paket som var en likkista och skrev “Ingvar” på. Vissa tog illa vid sig, men kanske skulle han själv uppskatta det just för att komprimerade paket var hans företagsidé.

---

Fakta: Johan Hesselstrand

  • Uppvuxen i Mariannelund, har bott i Stockholm och numera bosatt i Vadstena.
  • Aktuell som illustratör för Dagen.
  • Har företag tillsammans med hustrun Cathrin Hesselstrand som också är tecknare.

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar