Kultur

Kyrka vann över både Dramaten och Skansen när folket valde

Hedvig Eleonora utsedd till Årets kulturdestination

“Ett östermalmskt vardagsrum”. Så beskriver kyrkoherden Sven Milltoft Hedvig Eleonora församling. Nu har kyrkan tagit hem utmärkelsen Årets kulturdestination.

Östermalmskyrkan Hedvig Eleonora har blivit utsedd till årets kulturdestination av tidningen Lagerlings Östermalm. Och det är folket som röstat fram vinnaren bland tunga namn såsom Dramaten och Liljevalchs.

Sven Milltoft, kyrkoherde i Hedvig Eleonora församling, berättar för Dagen hur det känns.

– Väldigt roligt och hedrande. Att för det första bli nominerad och sedan vinna, det var överraskande. Å ena sidan är det kanske inte givet att en kyrka blir utsedd till årets kulturdestination, å andra sidan är det helt i linje med vad som är Hedvig Eleonora kyrka, eftersom vi så medvetet arbetar med många olika språk och uttryckssätt. Vi vill vara en mångspråkig kulturkyrka som känns relevant för alla medlemmar och intresserade.

Det är helt i linje med vad som är Hedvig Eleonora kyrka eftersom vi så medvetet arbetar med många olika språk och uttryckssätt.

—  Sven Milltoft
Sven Milltoft, Borgerligt alternativ.

Sven Milltoft berättar hur de olika utåtriktade aktiviteter och evenemang som kyrkan haft, genererat många besökare även till de dagliga aktiviteterna. Det har också öppnat upp för att nya medlemmar sökt sig till kyrkan. Man har bland annat haft sommarkafé, som blev extra viktig under pandemin och som haft stor diakonal betydelse. Skärtorsdagsdans i en helt nedsläckt kyrka och HedvigPuls-mässan med betoning på modern musik, är två andra exempel på aktiviteter som lockar många.

– Hedvig Eleonora har blivit något av östermalmarnas vardagsrum där alla är välkomna. Ett exempel är Ligg ner i Hedvig där vem som helst får komma och ligga ner i kyrkbänkarna under tiden en organist spelar musik. Det är något vi vill göra i en tid där många känner stress, säger Sven Milltoft och beskriver vad som driver honom i hans arbete.

– Jag drivs av att en kyrka ska vara så relevant som möjligt i den miljö som kyrkan är satt att verka i. Jag har också uppfattat att jag har församlingens förtroende i att höja taket, öppna kyrkan och sänka trösklarna i Hedvig Eleonora. Våra församlingsblad har för första gången tagit slut, vilket säger en hel del! Det finns ett enormt stort intresse och nyfikenhet. Vi vill använda olika gestaltningsformer för vi behöver olika sätt att nalkas Gud, Han som ser bortom språk och former. För många är det genom litteraturen, konsten, musiken eller dansen. Så varför inte släppa in det i kyrkan?

Rent strategiskt säger Sven Milltoft att han lagt till nya saker snarare än tagit bort det som fungerar och är traditionellt. Han lyfter också vikten av att alla är involverade i arbetet med att nå ut till fler.

– Jag ju inte gjort det här själv även om jag har drivit arbetet. Vi har jätteduktiga medarbetare, förtroendevalda och volontärer – det vill jag verkligen poängtera.

---

Fakta: Årets kulturdestination

  • Utses av tidningen Lagerlings Östermalm.
  • Övriga nominerade var Dramaten, Thielska galleriet, Liljevalchs och Skansen.

---

Fler artiklar för dig