Kultur

Ikon med Jesusmotiv blir tablettask

Ska delas ut till volontärer och frivilliga under kongress, för att påminna om barmhärtighetens gärningar

Användandet av ikoner har ökat de senaste åren och syns nu i större delen av kristenheten. Ett område där de hittills inte använts särskilt frekvent är inom godisindustrin, men det kanske Katolska pedagogiska nämnden kan ändra på.

En liten tablettask innehållandes pastiller med skogsbärssmak. Det ska deltagarna på Kateketisk kongress få i sin hand i september när eventet går av stapeln på Lidingö. Katolska kyrkan anordnar kongressen vart tionde år och snart är det alltså dags igen. Runt 200 deltagare kommer då att hyllas för sina insatser som frivilliga i den barn – och ungdomsundervisning som Stockholms katolska stift bedriver.

– Våra frivilliga gör en fantastisk insats genom att göra det möjligt för oss att ha undervisning i kristen tro för så många barn och unga, säger Ulrika Erlandsson, ordförande i Katolska pedagogiska nämnden.

– Jag har velat lyfta fram dessa hjältar eftersom det tidigare ofta varit kvinnor som kanske inte fått den uppmärksamhet de förtjänat. Det är i dag en mix av äldre och yngre, tonåringar och många med olika kulturell bakgrund. De är värda mycket mer än en tablettask! säger Ulrika Erlandsson med ett skratt.

Det är Kristoffer Lignell som skapat den ikon som används på baksidan av asken. Den föreställer Jesus som tvättar Petrus fötter och motivet är valt för att påminna om barmhärtighetens väg, som också är undervisning.

– Jag tycker det är oerhört gulligt med tablettasken, säger ikonskaparen Lignell.

– Jag trodde först att det var en mini-ikon när jag såg bilden på den, det var så fint gjort.

Han sålde ikonen till Katolska pedagogiska nämnden för ett bra tag sedan och den har använts flitigt sedan dess, på foldrar, i marknadsföring och nu alltså på en godisask.

Finns det något man inte bör använda en ikon till?

– Jag tänker att det är som med allting man tycker är heligt, att det är svårt att säga på rak arm vad man får och inte får göra, utan att man nog känner av vad som är okej. Denna tablettask tyckte jag var så söt och välgjord!

---

Fakta: Ikoner

  • En bild, ofta med bibliskt motiv, som målas på en pannå, en platta av trä eller spån.
  • Man målar enligt en viss ordning och innan arbetet startar ber man en bön. Därefter läser ikonografin en bibeltext knuten till ikonen som ska skrivas. Så ber man ytterligare en bön och sedan kan det praktiska arbetet med skrivandet ta sin början.

---

Fler artiklar för dig