Kultur

Skakande och hoppingivande om mötet med gängkriminalitet

Bo Wettéus har läst “Bland demoner och kriminella” av KG Larsson

Titel: Bland demoner och kriminella

Författare: KG Larsson

Förlag: Semnos (159 sidor)

Genre: Samhällsskildring / Vittnesbörd

I en tidigare bok utgiven 2022 berättar pastorn och författaren KG Larsson om sitt osannolika möte med gängkriminella. Nu fortsätter han sin berättelse om den kriminella världen och om sina möten med fängelsefångar.

Författaren, som i sin roll som talare vanligtvis besöker kyrkor, kapell och bönehus, får nu stiga in i en totalt annorlunda värld. I några kapitel i början av boken återger han några kriminellas livsberättelser och berättar om hur de på olika sätt har kommit ut från sin destruktiva livsstil. Alla kommer från en bakgrund som präglades av missbruk av olika slag. Som läsare frågar man sig om samhälle, myndigheter och skola hade kunnat göra mer för att förhindra dessa att komma in på brottets bana.

Huvuddelen av boken är en skildring av möten med en grupp pojkar på den plats som författaren kallar för Åsdalen. Vi får inblick i en organiserad brottslighet med internationella kontakter, särskilt inriktad mot äldre personer som luras på mycket pengar. Allt är genomtänkt och välorganiserat och handlar också om våld på olika sätt. Det finns också en tydlig demonisk dimension med krafter som på olika sätt driver människor till att utföra det som de kanske själva inte vill.

Nu ställs författaren på prov och genom att på olika sätt lyfta fram Jesu namn och seger över alla onda makter, får han leda flera pojkar in på förlåtelsens väg och i kontakt med kraften i Jesu namn. Han tar med sig några till en kyrka, men blir besviken att Jesu kraft verkar saknas i stor utsträckning just där. Han tror ändå på att enskilda kristna och församlingar som öppnar sig för Jesu kraft genom den Helige Ande kan hjälpa många att lämna den kriminella banan och i stället ge ett konstruktivt bidrag till samhället.

Larssons bok är både en skakande och hoppingivande läsning om att Jesu kraft kan förändra livet för enskilda, men också påverka ett helt samhälle. Den borde läsas av alla som sysslar med kriminalvård och rehabilitering av kriminella.

Fler artiklar för dig