Kultur

Dåligt självförtroende hos kristna föräldrar födde ny guide

Jeanette Ingemarson och Maria Furusand hoppas ingjuta självförtroende i föräldrar

Hur förmedlar man den kristna tron till sina barn? Det är huvudfrågan som Jeanette Ingemarson och Maria Furusand försökt besvara i nya boken Guide till den perfekta familjen – finns den?.
– Många har dåligt självförtroende kring detta – förhoppningsvis kan boken vara till hjälp för någon, säger Jeanette Ingemarson.

I frikyrkliga kretsar börjar Jeanette Ingemarson likna någon form av familjeexpert. Genom Dagens podd ”Föräldrapeppen”, där hon och maken Gabbe delar med sig av tankar och erfarenheter, samt genom att vara ute och föreläsa i olika församlingssammanhang, har hon delat med sig av otaliga råd och tankar på temat. Nu kommer hennes första bok om föräldraskap, som hon skrivit tillsammans med teologen och pastorn Maria Furusand.

Men ”expert” är inget ord hon personligen skulle använda om sig själv.

– Jag värjer mig lite för det ordet om jag ska vara ärlig, jag känner mig väldigt ”oexpertig”. Men jag är ödmjuk och tacksam för att få göra det jag gör och möta alla de människor jag möter – det är en förmån.

En av de vanligaste frågorna som hon och maken Gabbe får när de är ute och föreläser om föräldraskap, och även när lyssnare skickar in frågor till ”Föräldrapeppen” handlar om hur man kan förmedla sin kristna tro till barnen. En del nästan viskar fram frågan – de känner sig misslyckade eller har dåligt självförtroende när det kommer till att dela tron. Där vill Jeanette Ingemarsson ge råg i ryggen.

– Jag har lurat rätt mycket på det här. Det finns en stor påverkan på barn och unga i dag, oavsett om vi vill det eller inte. Så alla – inte bara föräldrar som är kristna – behöver fundera på vad vi vill ska påverka våra barn, menar Jeanette Ingemarson.

– Vad är viktigt för mig att de får med sig? Vad är viktigt för oss som familj? Det är frågor vi behöver ställa oss.

podden “Föräldrapeppen”, som görs av paret och fyrabarnsföräldrarna Jeanette och Gabriel Ingemarsson och produceras i samarbete med Dagen.

Men ännu en bok med råd till föräldrar – behövs det verkligen? Det var en fråga som både hon och Maria Furusand fick klura på innan de började skriva. Förhoppningen är att boken inte ska lägga ytterligare press och förväntan på föräldrar utan att stärka självförtroendet och inspirera föräldrar att påverka sina barn med goda värderingar.

Det är så lätt att säga att man ska be aftonbön med sina barn, men då kan man skapa en klump i magen hos någon.

– Det finns redan en stor press på föräldrar i dag – man ska ha många fina aktiviteter för barnen, samtidigt som man har en lyckad karriär, hinner träna och dessutom har världens bästa förhållande.

– Därför sa jag till redaktören att hon fick piska oss om vi börjar låta som moraltanter i boken. Det är så lätt att säga att man ska be aftonbön med sina barn, men då kan man skapa en klump i magen hos någon. Vi vill hellre vara ärliga och dela med oss även av det som inte är perfekt, men också av det som gick bra.

Som exempel nämner hon stycket där hennes man Gabbe skriver om karriär och prestation och hur det påverkade familjen på ett negativt sätt en period i livet. I ett annat kapitel låter de två författarna sina egna barn skriva ett stycke var, där de får nämna något gott de fått med sig av sina föräldrar och något som de gärna hade fått med sig, men som de saknar.

– Det vi märker när vi är ute och möter familjer är att när man själv delar med sig av brottningar så sänks axlarna och andra vågar öppna upp. Då kan man samtala och dela med sig: ”Så här gjorde vi, det funkade för oss” eller ”Vi tog hjälp på det här sättet”. Det finns ju ingen perfekt familj, även om vi kanske tror det ibland.

En del kanske ser dig, din man och era fyra barn som en ”perfekt familj” ibland?

– Vi får höra det ganska ofta, kommentarer som ”Vad bra allt går för er” – det är inte alltid skönt att höra. ”Kom hem till oss ska ni få se hur det egentligen är!”. Jag försöker bli bättre på att, till vänner och familj, dela vad jag kämpar med – jag tycker inte det är helt lätt.

Vi får höra det ganska ofta, kommentarer som ”Vad bra allt går för er” – det är inte alltid skönt att höra.

Förutom vardagliga exempel och personliga berättelser innehåller boken även konkreta råd på hur man kan få in tron i vardagen och beskrivningar av hur Bibeln ser på familjen. Där finns även intervjuer med familjer med olika bakgrunder och olika svårigheter. I slutet av varje kapitel ger de tips på hur man kan leva det kristna livet mitt i vardagen, vilket de kallar för köksbordsteologi.

Det som Jeanette Ingemarson framför allt hoppas att läsaren får med sig är ett ökat självförtroende att förmedla kristen tro till sina barn.

– Och att man förstår att det inte är för sent! Det är aldrig för sent att förändra saker och ting. Det kanske låter naivt, men så är det – vi har ju en stor Gud.

bokomslag

---

Fakta: Jeanette Ingemarson

  • Har tillsammans med Maria Furusand, skrivit boken Guide till den perfekta familjen – finns den? (Libris förlag). Furusand har en teologie masterexamen i praktisk teologi och arbetar som pastor i Botkyrka Pingst och som studieledare på Akademi för Ledarskap och Teologi (ALT)
  • Driver tillsammans med maken Gabbe Dagens podcast ”Föräldrapeppen”.
  • Tillsammans har de barnen Hedvig, 23, Selma, 21, Molly, 16 och Fred, 12 år samt hunden Harry.
  • Håller seminarier om föräldraskap i sommar på Nyhemsveckan, Torp (med Maria Furusand) och Gullbranna.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig