Kultur

Annika sjöng och spelade i Borgholm

1 av 3

Det blev alltså en sammankomst inne i Pingstkyrkan, Borgholm där Annika Gren sjöng och spelade och såg till att publiken var med i flera av de sånger hon presenterade, sånger som tillhör den gamla och älskade sångskatten. För att nämna någon: Tro på Jesus, Var dag är en sällsam gåva och En dag av nåd, av Roland Utbult.

– Att komma till Borgholm Pingstkyrka är lite som att komma hem, i och med att vi haft ett engagemang i församlingen sedan lång tid tillbaka, säger Annika Gren.  Det var vår första församling som föreståndarpar och själv har jag också varit anställd som församlingens pastor under senare år. När jag nu kommer tillbaka och medverkar gör jag det med stor glädje! säger hon.

Läs mer Märta sjöng i Borgholm

Annika berättar att hon sedan ett och ett halvt år har startat eget företag inom städbranshen. Om det arbetet, och det att hon ofta får tillfällen att sjunga på äldreboenden, säger hon:

– Detta är bland det mest spännande jag gjort och det känns att jag får komma ut och möta människor på olika sätt, vilket jag älskar och är min passion. En önskan inför hösten är att man ska kunna möta människor igen på olika sätt, att kunna få hälsa på de äldre på boenden och också få ha sångstunder igen.

En speciell tanke inför hösten?

– Sänder också med en tanke till oss alla, att när vi får begränsa oss i olika engagemang i coronatider får vi göra något positivt av det. För min del är det viktigt att kunna stilla sig och lugna ner sig lite mer och då blir det enklare att lyssna inåt och uppåt och då leds man ofta vidare på spännande vägar framåt, säger Annika Gren, söndagens solist i Pingstkyrkan, Borgholm.

En av gästerna i gudstjänsten var Monica Winerdal, församlingskonsult och själavårdare från Stockholm:

­– Det var en stor glädje att besöka Pingstkyrkan i Borgholm. Jag blev imponerad av det engagerade framförandet av många kända sånger och blev påmind om den värdefulla sångskatt vi har tillsammans! Mellan sångerna fick vi tänkvärda ord och bibelhänvisningar, och fter gudstjänsten var det roligt att dela gemenskap med både ölänningar och andra turister!

Nils-Erik Claesson är församlingens föreståndare, och ger nu i senare delen av sommaren sin uppfattning om hur verksamheten i församlingen under coronasommaren har varit.

– Sommaren har varit annorlunda, men vi känner tacksamhet att vi har kunnat hålla friluftssamlingar i Pingstkyrkans trädgård. Det öländska vädret är en bra garant för att det går att genomföra. Besöksantalet har varierat mellan 30 - 50 personer. Många har haft med sig eget "kyrkkaffe" och gemenskapen har därför i sitt innehåll varit nästan som vanligt.

– Våra gästande medverkande har uppskattat formatet med friluftsgudstjänster och där folkligheten ges större utrymme än i ett kyrkorum. De uppmuntrande kommentarerna över samlingarna har varit många. Församlingen fortsätter att samlas i trädgården på söndagar, men där vi vid regn går in i kyrkan. Besöksantalet brukar minska något in i september och därmed kan vi hålla våra gudstjänster efter de riktlinjer som gäller på ett tryggt sätt.

Om du nu skulle nämna något om hur församlingen planerar hösten, vad skulle du då nämna som särskilt intressant?

– I höst får vi besök av Sara och David Åström från Arvika under tre veckoslut. De har gästat oss i sommar och vi ser gärna att de återkommer lite mer regelbundet. Under ett par år har församlingen inbjudit till Alpha-kurser för nya deltagare, men så blir det inte i höst. Församlingen erbjuder dem, som tidigare gått Alpha att mötas i kyrkan i det vi kallar "Alphaträffen". Det är inte en Alpha studiegrupp, utan mer att mötas och samtala om tron, säger församlingens föreståndare Nils-Erik Claesson.

Berne Wilhelmsson

Läs mer Sång och musik utanför kyrkan i Borgholm

Fler artiklar för dig