Dansmässan blir tv-gudstjänst nästa år

Dansmässan ”Din ljusa skugga” har på några år blivit en stor framgång på många håll och allt fler församlingar tar in den i sin verksamhet. Dansmässan är översatt till engelska och tyska och går nu även på export till Danmark, Norge och Finland. Nästa år blir den tv-gudstjänst i SVT.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Förutom att bygga broar in till kyrkan för den som är ovan att gå i gudstjänst, bygger dansmässan även broar mellan frikyrkan och Svenska kyrkan. Frikyrkornas dansgemenskap Psalto liksom Svenska kyrkans Heliga danser har tagit den till sitt hjärta och vill sprida den vidare.

Cirkeldans har djupa rötter och även Jesus dansade enligt den judiska traditionen. Men att dansa en hel mässa – går det verkligen?

– Ja, absolut, säger prästen Hans Kvarnström som varit med och utformat dansstegen i ”Din ljusa skugga” tillsammans med dansgemenskapen i Karlstads domkyrka. Att dansa en gudstjänst ger en helt annan upplevelse än att bara sitta i en bänk i kyrkan.

Läs också: Camilla Bjelvert dansade sig in i kyrkans gemenskap
 

33 personer från norr till söder i Sverige har just avslutat utbildningen Dansa tro – dansa liv, en del av en nationell satsning på förnyelsen inom Svenska kyrkan.

– Det har varit fascinerande och roligt att se dansmässan föras in i olika församlingar. Vi är mycket glada över utfallet och hoppas förstås att fler ska hitta vägen in i kyrkan via dansen, säger Hans Kvarnström.

Han tycker det är viktigt att erbjuda människor olika sätt att utöva sin tro och att känna sig hemma i kyrkan. En brittisk forskningsrapport om cirkeldansens effekter visar att deltagare får en känsla av högre mening och väl­befinnande genom dansen.

– Dansmässan är ett pedagogiskt verktyg att nå dem som inte är så vana att gå i kyrkan samtidigt som även kyrkvana lockas till att dansa. Liturgin är folklig. Gemenskap och det enkla – där alla får plats – betonas, säger Hans Kvarnström.

Eva Kihlström

Fotnot: ”Din ljusa skugga” dansades första gången på Världens fest i Karlstad 2014. Musiken är skriven av riksspelman Maria Hultén Birkeland och texten av Kristina Sandgren Furberg, diakon och poet.