”En hyllning till folk som vågar tro på något”

Mainstreetgitarristen Jonas Gallneby blir soloartist och släpper helt nytt låtmaterial.
– Det är det mest ärliga projekt jag har gjort, säger han.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Man kan tycka att alla hittillsvarande roller borde räcka för att fylla ut tiden – engagerad pappa och make, passionerad entreprenör och egen företagare, delaktig i musikhobbyprojektet Gallneby & Lundquist. Med mera. Men så en natt 2017 blev suget oemotståndligt att ta tag i det där soloprojektet som han drömt om ända sedan åren med rock’n’rollbandet Mainstreet.

– Jag började jobba direkt med att skriva låtar. Musik har alltid varit en energikälla för mig. Jag funkar inte utan musik och nu kände jag att det var dags att göra en grej helt själv, berättar Jonas Gallneby.

Nu ett år senare, när han precis hunnit få ut sin andra låt med material som han komponerat på alldeles egen hand, är Jonas ett enda stort leende. Äntligen solo!

Hans två första alster återfinns på Spotify – singlarna ”Fasten your seatbelt” och ”Courage” – och det skiner igenom med all önskvärd tydlighet att Jonas älskar Tom Petty & the Heartbreakers. Petty är till och med omnämnd i den förstnämnda låten, ett hommage till en av Jonas viktigaste musikaliska inspirationskällor.

– Min andra singel ”Courage” är en hyllning till människor som vågar tro på något och stå upp för något. Som vågar steppa fram och säga ifrån. Metoo till exempel. Jag tror att kristendom handlar jättemycket om att ingjuta mod i människor.

– Det är superkul att göra ett musikprojekt som är eget, men det är också det mest ärliga projekt jag gjort, förklarar Jonas.

Han beskriver sig själv musikaliskt som både popnörd och textmänniska. Musiken och dess berättande har alltid triggat honom.

– Min värld började i en skivback i en butik i Värnamo, berättar Jonas och beskriver hur han tidigt insåg att en riktigt bra låttext kan ta en människa hur långt som helst.

Musik är så mycket mer än bara underhållning, den kan även öppna nya världar. Ett besök på countrypalatset Grand Ole Opery i New York (det finns ett Nashville också) gjorde Jonas än mer medveten om berättarpotentialen i en bra låt.

– Countrymusiken är laddad med starka berättelser och jag blev förälskad i vilka historier man kan berätta på tre minuter, minns han.

Efter att ha levererat rockiga­ riff i åratal med bandet Mainstreet vill Jonas nu elektrifierad pop med bas, gitarr och trummor. Låtskrivarradarn är ständigt påkopplad och han går ingenstans utan block och penna utifall några textrader plötsligt skulle komma flygande. På jobbresorna plockar han gärna fram sin Taylor resegitarr på hotellet i stället för att zappa sig trött framför tv:n.

Förutom sin roll i bandet Mainstreet har Jonas i många år varit en av presentatörerna på Gullbrannafestivalen, en roll där han fått kombinera sina extroverta talanger med sitt musikintresse och sin passion för Jesus.

– Livet har många delar där tron har en central plats. Tro och församling har alltid varit viktiga saker för mig, sammanfattar han.

Jonas Gallnebys satsning som soloartist har tre ben: 1. Livespelningar med band. 2. Soloframträdanden. 3. Släppa låtar i musikvideoformatet.

Han tycks njuta av sitt nya liv som soloartist.

– Det är väldigt kul. Jag kan inte låta bli att le, säger han.

Jonas Gallneby

Ålder: 36.

Familj: Frun Sandra och tre barn.

Bor: Radhus i Värnamo.

Gör: Entreprenör och egen företagare.

Har spelat i: Mainstreet och hobbyprojektet Gallneby & Lundquist.

Musikaliska förebilder: Prince, Tom Petty & The Heartbreakers. Och så älskar han Nashvillecountry.

Aktuell: Med nya egenskrivna låtar som till en början släpps digitalt i singelform.