Fyrljuspriset 2017 till Bengt Johansson

Musikern och låtskrivaren Bengt Johansson har tilldelats Fyrljuspriset 2017. Priset delades ut i helgen under Skärgårdssång i Tanumstrand.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Fyrljuspriset instiftades i Sverige 2015 och är en hedersutmärkelse som tillfaller en kristen artist som med sin gärning haft stor påverkan över tid och vars musik satt spår i samtiden. I år var det Bengt Johansson som fick priset. 1989 släppte Bengt sin första soloskiva med eget material, "Vind över vatten", och i slutet av september i år släpper han sitt tjugonde soloalbum, "Klara låga".

Det var mitt i lördagens eftermiddagskonsert på Skärgårdssång, precis efter sin medverkan, som Bengt Johansson blev uppkallad på scenen igen för att ta emot utmärkelsen.

– Jag blev väldigt glad och överraskad. Att få en sådan uppskattning för det som man fått vara med och forma är både en ära och en fin uppmuntran för mig att fortsätta skriva och sjunga Guds lov, säger Bengt Johansson när Dagen ber honom beskriva sina känslor.

Se också: Så gick det till när Bengt Johansson skrev "Bara i dig"
 

Fyrljuspriset är ett hederspris som inte består av pengar men väl en fin glasstaytett med gravyr. 2015 fick Ingemar Olsson Fyrljuspriset och 2016 års mottagare var Ingmar Johánsson.

Årets prismotivering lyder som följer:

"Med sånger som ”Bara i dig” och ”Helig mark” är Bengt Johansson bland de mest sjungna av de nutida kristna sångförfattarna. Bengt lyfte lovsångens betydelse långt innan Hillsong slog an sin första ton. Hans sånger blandar stilar som folk, rock och psalm på ett sätt som gjort att han fått med sig både den äldre och yngre publiken. Som textförfattare är han teologiskt grundad, poetiskt driven och stilistiskt stringent. Hans sånger finns i dag i psalmboken och sjungs i princip i alla kristna sammanhang. Att tilldela Bengt Johansson Fyrljuspriset bara några veckor innan han släpper sitt tjugonde soloalbum, känns därför både klockrent och vältajmat."

Läs mer: Festivalen Skärgårdssång färgas av den andliga sångskatten