09 maj 2021

En tidning på kristen grundSpel

Escape room-spel inget för vinnarskallen

Dagen recenserar brädspelet “Exit – The Game: Hemligheternas hus”

Titel: Exit – The Game: Hemligheternas hus

Betyg: 3 av 5

Ålder: Från 12 år

Antal spelare: 1–4

Förlag: Kosmos/Brädspel.se

Hemligheternas hus är en brädspelsversion (utan spelplan) av ett escape room, där du med hjälp av olika ledtrådar ska lista ut ett antal gåtor och pussel för att ta dig ut ur ett låst rum. I Exit-spelen (det finns flera varianter) representeras detta av kort och ett spelhäfte med information.

Två tonåringar och en mamma skulle slå sina kloka huvuden ihop och överlista alla utmaningar – som ett team (man tävlar alltså inte emot varandra utan emot spelet). Det står att spelet är medelsvårt (en trea av en femgradig skala) och från 12 år. Men vi är nog rörande överens om att spelet är svårare än så, i alla fall om man begåvats med vinnarskallar som inte gärna vill ta till möjligheten att använda de ledtrådar som spelet ändå medger (man förlorar ju poäng då!). Men dem förutan var det nästintill omöjligt att klara av utmaningarna.

När polletten trillat ner och man knäckt något av de luriga uppdragen fylldes man av en angenäm känsla av att vara riktigt smart. Men mestadels var det den motsatta känslan som dominerade: den att man nog inte var riktigt så klyftig som man trott. Den som vill ge sig på spelet behöver alltså beväpna sig med såväl tålamod, slutledningsförmåga som ödmjukhet. Ett spel som dessutom bara går att spela en enda gång då materialet förbrukas under spelets gång. Kul idé, helt klart. Välarbetat. Men nog inte för vem som helst.

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Spel