Läkarintyget: Jens Sjöström mirakulöst frisk efter bön

Läkarna sa att hjärnskadan innebar att han inte skulle komma att bli den han var igen. Ett år senare är Jens Sjöström frisk - tack vare Gud och kamraters förbön.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Jens Sjöström var en lovande fotbollsspelare i Umeå FC. Men en skada på träning gjorde livet till en mardröm.

I april 2013 tränade han med sin klubb när olyckan var framme. Jens glidtacklade en lagkamrat som landade på hans huvud.

En vanlig hjärnskakning, trodde Jens, som räknade med att vara tillbaka efter ett par veckor. Men det visade sig vara betydligt allvarligare än så.

I december samma år uppgraderades den till en hjärnskada.

"Skulle aldrig bli återställd"

Jens fick beskedet att han förmodligen aldrig skulle bli återställd, skriver Västerbottens-Kuriren i en stor intervju med Jens Sjöström.

Han led av dåligt närminne, orkade bara göra vanliga saker som att träffa kompisar eller handla en kort stund, sedan var han tvungen att vila.

Som en konsekvens tvingades han avsluta sitt kontrakt med UFC men höll kontakten med fotbollen genom att bli assisterande tränare i Umeå IK:s damlag.

Ville be för honom

På en resa till Piteå, där UIK skulle spela en träningsmatch, fick Jens ett sms från en tjej i den församling han tillhör.

Hon tyckte att Jens skulle komma till kyrkan för de ville be för honom, men det gick ju inte. Tjejen skrev tillbaka att "Vad tråkigt, men det är inte kyrkan som ska göra det utan Gud".

Jens svarade inte.

Resan till Piteå blev en påfrestning och han blev yr. Men i andra halvlek släppte det. Dagen efter vaknade Jens pigg i kroppen utan att förstå riktigt vad som hänt.

Dagarna därefter testade han genom att jobba på UIK:s kansli, leda lagets träning och delta själv i passet. Sedan sprang han i backe och spelade tennis.

Inga besvär återkom

Inga av de besvär han lidit av sedan hjärnskakningen återkom. Han kontaktade tjejen som han haft sms-kontakt med några dagar tidigare.

Han frågade vilken tid de bett till Gud för honom och fick till svar mellan 15.20 och 15.45. Andra halvlek var från klockan tre till kvart i fyra.

- Från den sekunden i andra halvlek den 9 februari har jag inte haft några symptom av yrsel, huvudvärk eller trötthet, berättar han för vk.se.

I läkarutlåtandet från neurorehab i Umeå står det:

"Upplevt 11 månader med trötthet som varit outhärdlig. Därefter plötsligt stor förbättring av alla funktionsnedsättningar i samband med kamraters förbön."

"Ingen yrsel längre. Ingen mental uttröttbarhet. Känner sig helt bra och upplever inga som helst resttillstånd. Varit väldigt aktiv men inte fått några bakslag."

"Tack högre makter"

En läkare skakade på huvudet när han träffade Jens.

- En i teamet sa att: Vad kan vi göra? Det är bara att tacka högre makter. Det krävs nog ganska mycket för dem för att säga så.

Själv är Jens Sjöström förundrad och förstås väldigt tacksam och han har funderat på om just han förtjänade att bli frisk.

- Jag svarade ju inte ens på sms:et. Jag tror inte att Gud tänkte: Han tar vi. Han är värd det. Det är som ovillkorlig kärlek, jag och alla andra kan ta emot.

- Jag har fått den här gåvan och ska försöka ta tillvara på den.

Jens Sjöström har skrivit nytt kontrakt med Umeå FC och siktar nu på att ta en plats i laget den kommande säsongen.